niz nedopuštenih pitanja. /

Varaždin: Na razgovoru za posao pitali ju planira li roditi i za koga glasa. Dva mjeseca nakon kažnjeni s 35 tisuća kuna

Image
Foto: Shutterstock

Odgovorna osoba u tome poduzeću kaznjenja je s četiri tisuće kuna zato što je, tijekom razgovora za zapošljavanje, postavio niz nedopuštenih pitanja

6.1.2021.
7:50
Shutterstock
VOYO logo

Varaždinski područni ured Državnog inspektorata, 4. siječnja, jednoj je lokalnoj tvrtki odredio kaznu od 31 tisuću kuna, a odgovornu osobu u tome poduzeću kaznio s četiri tisuće kuna zato što je, tijekom razgovora za zapošljavanje, Maji Lesar bio postavljen niz nedopuštenih pitanja. Ta je odluka donešena dva i pol mjeseca od zaprimanja prijave nesuđene asistentice direktora rečene tvrtke.

"Na razgovoru za posao upitana sam za koga glasam, tko mi je otac i imam li djece, odnosno planiram li roditi",  objavila je Maja Lesar na svome Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon tih i takvih pitanja obratila sam se inspekciji rada, determinirana i tužna. I zato je ovo jako bitno, bitno je za žene, za naš položaj u društvu, u 21. stoljeću u zemlji koja je u Europskoj uniji, u zemlji koja tvrdi da je tolerantna, zemlji u kojoj se ismijavaju žene, zemlji u kojoj su na većini radnih mjesta žene plaćene manje od muškaraca s jednakim stupnjem obrazovanja i jednakim godinama staža.

Image
U zakonu jednakost, ne i u praksi /

Biti žena u Hrvatskoj: Teže nalaze posao, rade više za manju plaću od muškaraca, žrtve su nasilja

Image
U zakonu jednakost, ne i u praksi /

Biti žena u Hrvatskoj: Teže nalaze posao, rade više za manju plaću od muškaraca, žrtve su nasilja

"Mislim da je ovo važno kako bi se potaknulo, posebice ženski dio javnosti da napokon reagira", rekla je Lesar za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je nadodala da prije toga intervjua je imala dva vrlo slična, a ovaj treći je odlučila prijaviti. Naglasila je da apelira na sve žene kojima je nanesena slična nepravda, kojima su prekršena ljudska prava, bilo na razgovoru za posao, bilo na poslu, da prijave kršenje Zakona o radu Inspekciji rada jer dokle god budemo odmahivale rukom da se tu ništa ne može učinit".

Dodaje kako se nada kako će konkretni poslodavac, premda neće zbog 35 tisuća kuna osiromašiti, ipak ubuduće voditi računa da postoje i pitanja koja kandidatima i kandidatkinjama za posao ne smije postaviti.

Riječ je o odredbi Zakona o radu u kojoj izričito piše da "prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto – razgovor, testiranje, anketiranje i slično – i sklapanja ugovora o radu, kao i tijekom trajanja radnog odnosa, poslodavac ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo