Preporuke NZJZ-a / Na požarištu povećana koncentracija lebdećih čestica. Ima li opasnosti za Osječane? 'Nosite maske, izbjegavajte pušenje'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Shutterstock/Ilustracija

Važno je slijediti upute jer bi one trebale spriječiti dodatno onečišćenjem. Gorenjem tvari na otvorenom, opasne čestice se mogu taložiti i dugo zadržavati na tlu, tako da bi ono postalo neupotrebljivo za uzgoj hrane za ljude i životinje

5.10.2023.
11:57
Davor Javorovic/PIXSELL/Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

"Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘‘Andrija Štampar‘‘ iz Zagreba za mjerenje kvalitete zraka utvrdio je da je na požarištu u tvrtki Drava International, kao i u mjestu Antunovac, koje je prvo na liniji smjera kretanja dima s mjesta požara, utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost stirena i etilbenzena. Mjerenja u Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu su urednih nalaza", javljaju iz NZJZ "Andrija Štampar".

Kažu da se mjerenje nastavljaju, a popodne dolaze dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke. Iz Grada Osijeka izvijestili su da je voda ispravna za piće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek se ne može točno reći o kakvom je onečišćenju riječ. To će se utvrditi mjerenjima, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mole građane da prate njihove stranice, kao i priopćenja lokalnog stožera civilne zaštite.

Image
OGROMNA BUKTINJA /

Osječki epidemiolog: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova. U atmosferi su čestice koje će onečistiti zrak i tlo'

Image
OGROMNA BUKTINJA /

Osječki epidemiolog: 'Ne jedite voće i povrće iz vrtova. U atmosferi su čestice koje će onečistiti zrak i tlo'

Objavljene su najnovije preporuke vezane uz moguće zagađenje zraka u Osijeku i okolici zbog ogromnog jučerašnjeg požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, građanima se savjetuje, kao i do sada, da borave što više u zatvorenim prostorima, osim ako imaju neodgodivog posla, da u tom slučaju mogu izaći iz kuća, uz korištenje N-96/FFP2 maske, koju trebaju redovito mijenjati i paziti da dobro prianjaju licu, tako da ne dođe do kontakta s nefiltriranim zrakom.

Preporuka je i izbjegavati korištenje svega što gori, odnosno paljenja svijeća, tamjana, pušenja duhanskih proizvoda, korištenje drva za paljene peći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvode iz vlastitog vrta prije konzumiranja treba dobro oprati ili oguliti, a nikako se ne preporučuje dugotrajan ili težak tjelesni napor izvan kuće.

Vrata i prozori u domu trebaju ostati zatvoreni, a treba biti oprezan i s čišćenjem doma. Savjetuje se mokro brisanje i brisanje prašine, ali nikako ne bi trebalo mesti jer to može uzburkati prašinu i čestice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebne su preporuke za djecu i starije osobe te kronične bolesnike. Prostorije namijenjene za spavanje treba održavati čistima, a kronično oboljelima od kardiovaskularnih ili respiratornih bolesti, savjetuje se da nastave redovno uzimati preporučenu terapiju.

Važno je slijediti upute jer bi one trebale spriječiti dodatno onečišćenjem. Gorenjem tvari na otvorenom, opasne čestice se mogu taložiti i dugo zadržavati na tlu, tako da bi ono postalo neupotrebljivo za uzgoj hrane za ljude i životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZJZ-a poručuju da se prvi rezultati mjerenja kvalitete zraka u i dva županijska zavoda očekuju večeras. U sljedećim će se danima pratiti kvaliteta zraka na više lokacija.

POGLEDAJTE VIDEO: Šefica osječkog NZJZ-a: 'U samom gradu Osijeku nema onečišćenja, za rubne dijelove još ne znamo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo