obećanje ludom radovanje / Na Mostu dobili, na ćupriji izgubili: niži PDV na struju pojest će rast naknade za zelenu energiju!

Obećanog pojeftinjenja struje neće biti, bar ne onako kako je to računao ministar financija. Naime, niži PDV na cijenu električne energije uskoro će pojest povećanje naknade za obnovljive izvore energije

23.11.2016.
22:36
VOYO logo

Svaki kilovatsat električne energije koji proizvedu vjetroelektrane ili solarni paneli  subvencioniraju građani i opskrbljivači. Međutim, to postaje sve teže.

"Naknada koja se prikuplja temeljem prodaje električne energije, to je svega 3 i pol lipe po kilovatsatu kojom se namiruje ovaj trošak i nije dostatan te mi moramo pronaći rješenje s kojim ćemo premostiti taj problem", kaže ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija već je najavio da će iduće godine smanjiti PDV na struju sa 25 na 13 posto, ali i poručio kolegi iz MOST-a da razliku na računu ne smije pojesti povećanje naknade.

"Onog trena kada sam čuo da postoji uopće ta naknada vrlo jasno sam rekao: ove izmjene koje smo najavili u sustavu poreza na dodanu vrijednost neće biti kompenzirajuća stavka za tu naknadu nego će se morati pronaći neki drugi model", jasan je bio Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ostvari obećano, a Dobrovićevo ministarstvo odluči podići naknadu za obnovljive izvore na tek 6 lipa po kilovatsatu, građani bi trebali godišnje uštedjeti od 55 do 484 kune, ovisno o veličini kućanstva. Ona sa srednjom potrošnjom mjesečno će uštedjeti 20-ak kuna. No predah u kućnom budžetu bit će tek privremen.

"To povećanje naknade sa 3 lipe na 6 lipa je nedovoljno da popuni zahtijeve koje HROTE, tvrtka koja ubire sredstva od kućanstava, potrošača, da bi pokrila visinu naknade koliko je potrebno da otkupi energiju za obnovljive izvore", objašnjava NenadKurtović iz udruge Potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HROTE-u stoga traže povećanje naknade na 12 lipa i upozoravaju da će iduće godine povlaštenim proizvođačima morati isplatiti 2 milijarde i 200 milijuna kuna dok će se 2020. taj iznos popeti na blizu 3 milijarde. Ministar Dobrović ipak obećava:

"Činimo sve da cijena ne ide gore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju da će se to obećanje teško ispuniti jer će naknada morati rasti.

"Ako se digne od 12 do 15, a iduće kako se očekuje 18 ili 20, to će na kućanstvu na bazi 3 tisuće kilovatsati godišnje doći između 150 i 500 kuna", kaže stručnjak za energetiku Ivica Jakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to bi pojelo svu uštedu na nižem PDV-u i još poskupilo ukupni račun. Kako bi se to makar privremeno izbjeglo razliku će platiti opskrbljivači kojima naknada raste za 11 lipa. HEP će zbog toga izgubiti oko milijardu kuna.

"Opet posljedice dolaze na nas jer nećemo moći dobiti povoljnu cijenu od tržišnog opskrbljivača jer je on prisiljen plaćati nešto drugo što inače ne bi smio u tržišnim uvjetima poslovanja", kaže Nenad Kurtović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Dobrović za sve krivi bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka jer je u njegovu mandatu broj megavata iz obnovljivih izvora energije porastao sa 420 na 770.

"Proučavaju se ti ugovori u pogledu mogućeg pogodovanja", poručuje Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak uzvraća:

"Oni ne znaju voditi energetsku politiku i onda kad ne znaš onda ti je kriv prethodnik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li naknada za obnovljive izvore rasti više ili manje od najavljivanih 6 lipa ministar će otkriti u ponedjeljak nakon što završi pregovore s opskrbljivačima.

U Direktu smo o svemu porazgovarali s direktoricom Udruženja za obnovljive izvore energije Majom Pokrovac, a razgovor pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo