kraj tome se bliži... / Jedete ih svaki dan, a ne znate ovo pravilo: Ovo su proizvodi na kojima ne treba pisati zemlja podrijetla

Image
Foto: Profimedia

Prema najavama EU Komisije, to bi uskoro trebalo biti ispravljeno pa će proizvođači imati obvezu na etiketi navoditi točne zemlje podrijetla čak i u slučajevima mješavina

1.1.2024.
12:34
Profimedia
VOYO logo

Iako potrošači vjeruju da na svim prehrambenim proizvodima mora stajati informacija o zemlji podrijetla, velik je broj proizvoda izuzet od ove obveze, piše Jutarnji list.

Prema pravilima EU koje primijenjuje i Hrvatska, zemlja podrijetla obvezna je za svježe voće i povrće, med, ekstradjevičansko i djevičansko maslinovo ulje, ribu, jaja, goveđe meso i proizvode od goveđeg mesa, rashlađeno i smrznuto svinjsko, ovčje i kozje meso te meso peradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kraj dvojnog iskazivanja /

Cijene odsad samo u eurima: 'Potrošači se nisu navikli, nitko nije ulazio u eurozonu uz ovakvu inflaciju'

Image
kraj dvojnog iskazivanja /

Cijene odsad samo u eurima: 'Potrošači se nisu navikli, nitko nije ulazio u eurozonu uz ovakvu inflaciju'

Na mlijeku prema trenutnim propisima na treba pisati oznaka podrijetla sirovine, a iako brojni proizvođači tu informaciju ipak stavljaju na ambalažu, i dalje je znatno veći broj ovih artikala bez ikakve informacije. Isto vrijedi i za mliječne proizvode pa tako obveza navođenja zemlje podrijetla, naprimjer, ne postoji za sir ili jogurte, sirne namaze i ostale proizvode na mliječnoj bazi.

Kod mesa vrijede posebni propisi – proizvođači su obvezni navoditi i zemlju u kojoj je životinja uzgojena, kao i zemlju u kojoj je zaklana dok kod mljevenog mesa postoji izuzetak – smije se umjesto konkretne zemlje uzgoja i klanja navesti tek informacije je li tu unutar ili izvan EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema obaveze niti kod uređaja

Prema najavama EU Komisije, to bi uskoro trebalo biti ispravljeno pa će proizvođači imati obvezu na etiketi navoditi točne zemlje podrijetla čak i u slučajevima mješavina, no dok odluka ne stupi na snagu, primjenjuju se postojeći propisi.

Obveza navođenja zemlje podrijetla ne postoji niti kod uređaja. Trenutačni propisi kažu kako su obavezne informacije na njima naziv proizvoda, tip i model, naziv pod kojim se prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda te naziv i sjedište proizvođača ili uvoznika koji ima sjedište na području EU – ali ne i samo podrijetlo aparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge zemlje članice, međutim, nacionalnim su legislativama dobrovoljno proširile obvezu navođenja zemlje podrijetla pa tako recimo ova informacija mora pisati na mlijeku i mliječnim proizvodima u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Litvi, Portugalu, Rumunjskoj i Finskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Najlošiji smo po rastu troškova života, prvi u EU. Ana iz Splita: 'Ono najpotrebnije je najskuplje. Hrana'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo