nepravda /

Na današnji dan prije 25 godina ubijena je zagrebačka obitelj Zec, ubojice nikada nisu kažnjeni

Danas su na Sljemenu položeni vijenci u znak sjećanja na obitelj Zec i jednu od najvećih mrlja hrvatskog pravosuđa

7.12.2016.
18:50
VOYO logo

Na današnji dan prije 25 godina ubijena je obitelj Zec - dobrostojeći zagrebački mesar Mihajlo, njegova supruga Marija i dvanaestogodišnja kći Aleksandra. Ubojice, pripadnici pričuvne jedinice MUP-a takozvani Merčepovci nikada nisu odgovarali za ovaj zločin iako su ga priznali. 

Njegova 12 godišnja kći Aleksandra u piđami istrčava pred kuću. Postaje svjedokinja kao i njena majka. Petorica pripadnika pričuvne jedinice Mupa - tzv. Merčepovaci, trpaju ih u auto i odvoze u smrt na Sljeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je ubijena majka Marija, a zatim i Aleksandra.

Bačene su u iskopanu jamu na smetlištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još dvoje djece - Gordana i Dušan, ostalo je u kući. Uniformirani muškarci su im rekli da će se majka vratiti. Prije 12 godina progovorili su za RTL.

"Zašto su mi ubili sestru od 12 godina. Šta im je ona uradila? Zbog čega, šta im je djevojčica mogla nauditi državi Hrvatskoj", kazao je tada Dušan Zec.

Ubojice su uhićeni nekoliko dana poslije. Sve su priznali, ali iskaz su dali bez prisutnosti odvjetnika.

"Okružni sud u Zagrebu je njihove iskaze izvadio i stavio ih kao nezakonite i donio oslobađajuću presudu", kaže Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade 1992. - 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Šeks tvrdi da ga se već 25 godina proziva jer počinitelji nisu kažnjeni. Kaže da je postao javni tužitelj tek kad je suđenje ubojicama bilo u tijeku.

"Ta oslobađajuća presuda je došla u tužiteljstvo u Zagrebu 5. studenog '92. godine u vrijeme kad sam ja bio već odavno potpredsjednik hrvatske Vlade", dodaje Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anto Nobilo kasnije je zastupao Dušana i Gordanu Zec u tužbi protiv države. Vlada Ive Sanadera isplatila im je milijun i pol kuna odštete. Tvrdi da ovo ubojstvo nije bilo politički motivirano.

"Puna istina je da su ti počinitelji htjeli opljačkati Mihajla Zeca kao bogatog mesara, jedan od njih je dugovao novac Mihajlu Zecu", kaže Anto Nobilo, odvjetnik obitelji Zec.

Danas su na Sljemenu položeni i vijenci u znak sjećanja na obitelj Zec i jednu od najvećih mrlja hrvatskog pravosuđa.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo