NA CESTAMA NOVE KAMERE: / 'Slika te, a da i ne znaš da te slikalo...'; A uskoro stižu i žestoke kazne: Za pojas 1.000, a za mobitel 1.500 kn!

Image
Foto: Screenshot: Vijesti.hr

Produljeni praznični vikend znak je policajcima da krenu u nadzor prometa i otkrivanje nesavjesnih vozača

23.6.2019.
17:41
Screenshot: Vijesti.hr
VOYO logo

Produljeni vikend za policiju je vikend u kojemu imaju jako puno posla. Unatoč tome dobra je vijest da ispisuju sve manje kazni. Naime, u jednoj vikend akciji u ožujku naplaćeno je više od 5000 kazni zbog alkohola, neprilagođene brzine, nekorištenja pojasa i uporabe mobitela, a prošloga vikenda broj kazni je pao za gotovo 2000. No, u otkrivanju prekršitelja pomažu im i nove kamere. Na naplatnim postajama i graničnim prijelazima one ovog vikenda nemaju posla, barem što se tiče prekoračenja brzine.

"Nema me zašto zaustavit kad idemo jedan na sat, uopće se ne pomičemo", rekao je Alojz iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i puževim korakom događaju se prometne nesreće, uglavnom zbog korištenja mobitela. Građani pozdravljaju postavljanje novih kamera, sve dok njih ne snimaju: "To je normalno ako čovjek brzo vozi neka ga kazni šta. Ako se ne drži reda i propisa", kazao je Vinko.

Image
POLICIJA KAO BIG BROTHER: /

Diljem zemlje postavljene nove kamere s visokom rezolucijom, za neke prekršaje kazna - zatvor

Image
POLICIJA KAO BIG BROTHER: /

Diljem zemlje postavljene nove kamere s visokom rezolucijom, za neke prekršaje kazna - zatvor

Efikasne kamere

Čak 59 suvremenih kamera koje će se premještati na 122 lokacije po čitavoj Hrvatskoj bilježe prekomjernu brzinu, vožnju bez pojasa i s mobitelom u ruci. U inozemstvu je to uobičajena oprema na cestama, a ondje su uobičajene i stroge kazne koje će se u nas primjenjivati od ovoga ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slika te i ne znaš da te slikalo. Tek kad kaznu dobiješ onda znaš da te slikalo. Jeste vi onda zato malo discipliniraniji u prometu od Hrvata? Zavisi, nekad jesam nekad nisam", rekao je Saša iz Njemačke.

Da kamere mogu imati učinka na smanjenje broja prometnih prekršitelja, a time i nesreća, smatraju i stručnjaci: "Apsolutno, to su pokazale i sadašnje kamere. Dakle gdje god imate opasno mjesto, svojevrsnu crnu točku, ako postavite kamere tu rizik praktički pada na 0. Ukazujem i ukazivao sam 100 puta kako je neracionalno da se utrkujemo s prekršiteljima na autocesti, presretačima", smatra prometni stručnjak Željko Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcije od petka do nedjelje

A osim na autocestama, sudeći prema snimci pijanog vozača iz Slavonskog Broda koja se nedavno pojavila u medijima, opasnost vreba na svakoj cesti. Prebrza vožnja je glavni problem s kojim se bore policajci pri pojačanoj kontroli prometa. Nadziru "četiri glavne ubojice u prometu", kako ih sami nazivaju - brzinu, alkohol, nevezanje pojasa i korištenje mobitela. O situaciji u Zagrebu Vijesti.hr razgovarale su s policajcem iz I. postaje prometne policije.

"Situacija je povoljna, PU zagrebačka provodi akcije od petka do nedjelje i tada završava. Imamo dosta prekršitelja u smislu prometnih prekršaja. Gledano za Zagreb, statistički u odnosu na prošlu godinu imamo bitno smanjenje prometnih nesreća, imamo odlično stanje i mjere daju rezultate", kazao je Jure Žgela i dodao: "Naravno da kamere imaju dosta utjecaja, i sam rad policije ima dosta utjecaja na to. Policija preporučuje i apelira na poštivanje prometnih propisa, nemojte koristiti alkohol, smanjite brzinu, vežite pojas, ne koristite mobitel", upozorio je policajac Jure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je još i prije produljenog vikenda najavila svoje akcije diljem Hrvatske.

Uskoro novi i stroži zakon: Za pojas kazna 1.000, za mobitel 1.500 kuna

Podsjetimo, Vlada je pokrenula izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim bi se postrožile kazne nesavjesnim vozačima i potencijalno prevenirale nove tragedije u prometu. Prijedlog zakona ušao je u saborsku proceduru, ali se čeka konačna verzija vladinog zakona na usvajanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim, izmijenjenim, zakonom udvostručile bi se, pa čak i utrostručile novčane kazne za najteže prekršaje, poput vožnje pod zabrane upravljanja motornim vozilom, a uz negativne prekršajne bodove veće kazne plaćat će se za vožnju u suprotnom ili zabranjenom smjeru, prekoračenju dozvoljene brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno, odbijanje alkotestiranja i testa na droge, vožnju pod utjecajem alkohola iznad 1,5 grama po kilogramu. U teže prekršaje ubrajat će se i vožnja prije stjecanja prava na dozvolu, vožnja bez dozvole ukinute ili privremeno oduzete zbog negativnih prekršajnih bodova.

Računica otkriva da će iznosi novčanih kazni sa sadašnjih 5.000 kuna skočiti na 15.000 kuna, a za kazne od 10.000 kuna prekršitelj će platiti 20.000 kuna. Novom regulativom također bi se povećavale kazne i za druge prekršaje, poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, prijevoza djece bez sjedalice i korištenja mobitela za vrijeme vožnje. Takav nehaj, vozači će plaćati 100 i 200 posto više. Primjerice, ukoliko vas policija uhvati da niste vezani, umjesto 500 kuna kazne, morat ćete platiti 1000 kuna. Za popularno brbljanje mobitelom u vožnji umjesto 500 kuna, kazna će biti utrostručena - na 1500 kuna, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastičnije sankcije vrijedit će i za nepoštivanje pravila prednosti prolaska, nekorištenja zimske opreme, bijega s mjesta nesreće, nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te nezaustavljanje na pružnom prijelazu. Novina je da i mjera privremenog oduzimanja vozila »recidivistima« koji uporno ponavljaju najteže prekršaje. Vozilo bi se privremeno, do odluke suda, oduzelo vozaču ukoliko je već dva puta pravomoćno kažnjen a ponovno je izvršio neki od najtežih prekršaja poput vožnje u krivom smjeru, vožnje u pijanom stanju, odbijanja alkotestiranja, upravljanja pod mjerom oduzete dozvole, kao i za vožnju u naselju brzinom 50 km/h većom od dopuštene.

Prolazak kroz crveno - 20.000 kuna kazne ili 60 dana zatvora

Ukidanje dozvole predviđeno je za skupljenih 12 negativnih bodova, za mlade vozače još i strože kada nakupe devet negativnih bodova. Svi oni koji su tri puta u tri godine vozili pijani bit će poslani na izvanredni liječnički pregled. Bez dozvole na dvije godine ostat će vozači koji tri puta budu uhvaćeni da su prošli kroz crveno na semaforu te prekršitelji koji u tri navrata budu zatečeni pijani ili drogirani za volanom. Ujedno, takvo ludiranje na cesti moglo bi ih skupo koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prolazak kroz crveno u punoj brzini umjesto 10.000 iznosit će 20.000 kuna ili do 60 dana zatvora, uz oduzimanje vozačke najmanje na šest mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki slijedeći, dakako, uz šest negativnih bodova. Izmijenjenim zakonom propisuje se i sankcioniranje nepoštivanja sigurnosnog razmaka tijekom vožnje na autocesti koja mora iznositi najmanje dvije sekunde.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo