legitiman oblik plaćanja / Na benzinskoj nisu htjeli prihvatiti novčanicu od 500 eura: 'Trebali bi prihvaćati sve apoene'

Image

Naime, šefica smjene na benzijskoj crpki klijenta je ispitivala odakle mu novčanica od 500 eura, a nakon što joj je odgovorio da ju je podigao na bankovnom šalteru odgovorila mu je kako novčanica s tim apoen om više nije u opticaju, a da ju ne primaju kao sredstvo plaćanaja ni u Njemačkoj

18.2.2023.
21:00
VOYO logo

Na splitskoj benzinskoj postaji čovjeku su zabranili platiti natočeno gorivo u iznosu od 50-ak eura novčanicom od 500 eura jer je na pultu stajala naljepnica s prekriženom novčanicom tog apoena, piše Dalmacija danas.

Naime, šefica smjene na benzinskoj crpki klijenta je ispitivala odakle mu novčanica od 500 eura, a nakon što joj je odgovorio da ju je podigao na bankovnom šalteru odgovorila mu je kako novčanica s tim apoen om više nije u opticaju, a da ju ne primaju kao sredstvo plaćanja ni u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) navodi drukčije.

"Trgovci bi trebali prihvaćati sve apoene eura pri plaćanju gotovim novcem. No, u praksi postoje objektivne okolnosti koje uvjetuju odstupanje od navedenoga, a to se odnosi i na prihvaćanje većih apoena", objasnila je Švaljek u objavi na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opasku korisnika Twittera o tome da i u inozemstvu ponegdje ne prihvaćaju novčice visokih apoena, Švaljek je objasnila zašto neki trgovci ipak odbijaju primiti novčanicu od 500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novčanica od 500 eura u drugoj seriji (serija Europa) nije više tiskana, jer se pokazalo da se najčešće koristi prilikom nezakonitih transakcija. Pojedini trgovci stoga je više ne prihvaćaju", napisala je također Švaljek u objavi na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNB-a, na upit Dalmacije danas, službeno su se oglasili po pitanju plaćanja novčanicama s visokim apoenima.

"Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine", br. 57/22. i 88/22., dalje u tekstu: Zakon o uvođenju eura), kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci ("Narodne novine", br. 75/08., 54/13. i 47/20.) te drugi primjenjivi propisi u Republici Hrvatskoj, ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura kojeg zaprima pri takvom plaćanju. S time u vezi mišljenja smo da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem", istaknuli su iz HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo