neobična ponuda za turiste /

Na 110 hektara bivšeg vojnog poligona kod Benkovca niknut će - tenkodrom

Veteranski vojni turizam dobio je svoje konkretne obrise. Na starom poligonu kod Benkovca rodila se ideja o turističkim borbenim vozilima. No, to je samo dio velikog plana hrvatskih tenkista

2.10.2016.
19:00
VOYO logo

Nekada su se tu obučavali tenkisti vojske bivše države, a sada je tek beskoristan krš. Ali Zadruga "Tenkisti Hrvatske vojske" tu planira ponovno dovesti tenkove kao turističku atrakciju. A atrakcija broj jedan bila bi, naravno, vožnja u tenku.

"Uz tenkodrom, koji nam je osnovna djelatnost, on bi bio samo jedan dio. Bili bi i adrenalinski poligoni - znači strelišta, paintball, airsoft, šatorska naselja", rekao je Anto Žilić, upravitelj Zadruge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, izgradili bi i hotel, restorane, sportske terene, muzej na otvorenom i muzej na zatvorenom gdje bi radili multimedijalne prezentacije o Domovinskom ratu. Deset udruga tenkista iz cijele Hrvatske se udružilo u zajednicu, a onda su odlučili osnovati i zadrugu kako bi mogli raditi profitabilno.

"Turistički sadržaj do sada nije postojao u Hrvatskoj, čak ni na području bivše države Jugoslavije. Jednostavno, to bi bilo jedinstveno u Hrvatskoj, a u Europi najveće", izjavio je Mario Franić, koordinator Zajednice veterana oklopno-mehaniziranih postrojbi HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenkovski park planiraju prvenstveno popuniti rashodovanim tenkovima i oklopnim transporterima Hrvatske vojske, ali i kupovinom potrebne opreme. Tenkisti bi na svom budućem tenkodromu voljeli prvenstveno tenkove koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. 

Tihomir Maras, arhitekt i ratni veteran iz Vinkovaca, napravio je idejno rješenje projekta na kojem bi se moglo zaposliti i do 150 ljudi.

"Planiramo zaposliti razvojačene hrvatske branitelje, na prvom mjestu koji su ostali nigdje. Ima takvih naših kolega još i dan danas, nažalost. Planiramo zaposliti i stručne, mlade ljude", rekao je Frano Penić, dopredsjednik Zajednice veterana okolopno-motoriziranih postrojbi HV-a.

110 hektara bivšeg vojnog poligona nadaju od države i DUUDI-ja dobiti u koncesiju, a onda projekt, koji je po grubim procjenama vrijedan oko 10-ak milijuna eura, kandidirati za sredstva europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo