PROJEKT MUP-A I METE / Pokrenut NENO Alarm, sustav koji će pomoći u potrazi za nestalom djecom; Poznato i kako će funkcionirati

Image
Foto: MUP RH

Ako dijete nestane, MUP će e-porukom obavijestiti tvrtku Meta koja će podijeliti upozorenje, odnosno NENO Alarm, korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara

30.11.2022.
15:46
MUP RH
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pokrenulo je u srijedu, u suradnji s Metom, sustav uzbunjivanja za nestalim djetetom pod nazivom NENO Alarm kako bi uz pomoć građana povećalo vjerojatnost brzog pronalaska i zaštite nestalog djeteta.

Ako dijete nestane, MUP će e-porukom obavijestiti tvrtku Meta koja će podijeliti upozorenje, odnosno NENO Alarm, korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno, pojasnilo je ministarstvo u srijedu na prezentaciji sustava uzbunjivanja u Ravnateljstvu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenjem doprijeti do što više ljudi

U MUP-u preciziraju kako će upozorenje sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba, a podaci se mogu dopuniti i ažurirati prema potrebi.

Korisnici društvenih mreža, dodaju u MUP-u, mogu se vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, podijeliti upozorenje prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju pronalaska djeteta policija šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata, a potom se o završenoj akcije potrage obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama, nadodaje MUP.

Image
VELIKA BAZA /

U dva desetljeća u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 24.000 osoba: Nestali na Pacifiku, tijekom plovidbe na Jadranu...

Image
VELIKA BAZA /

U dva desetljeća u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 24.000 osoba: Nestali na Pacifiku, tijekom plovidbe na Jadranu...

Suradnjom s građanima do sigurnog odrastanja

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije Anita Matijević objasnila je kako nestalom djetetu, neovisno radi li se o djetetu koje se udaljilo iz roditeljskog doma, koje je pobjeglo iz ustanove, izgubilo se ili je žrtva roditeljske otmice, prijete različite opasnosti od viktimizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zato nam je nužna suradnja s građanima kako bismo nestalo dijete što prije pronašli i osigurali mu sigurno odrastanje'', istaknula je Matijević podsjetivši da je hrvatska policija još ranije uspostavila sustav prevencije nestanaka djece kroz uspostavu sustava NENO, aplikacije Red Button, promocije EUROPOL-ove kampanje #DontBeACatch i sudjelovanjem u europskoj mreži stručnjaka koji rade na slučajevima nestale djece (PEN MP).

Sustav inspiriran iskustvima s Facebooka i Instagrama

Emily Vacher, direktorica povjerenja i sigurnosti u Meti, poručila je putem videoporuke kako diljem svijeta svake godine nestane stotine tisuća djece te da se zajednica želi ujediniti kako bi pomogla obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ali ne znaju uvijek kako i nemaju alate kojima bi učinkovito pronašli to dijete. Naš program upozorenja o nestaloj djeci inspiriran je ljudima koji već koriste Facebook i Instagram. Kada bi dijete nestalo u njihovoj zajednici, oni bi podijelili informacije u nadi da će netko prepoznati dijete i da će se ono sigurno vratiti obitelji'', dodala je Vacher.

Projekt podržala i pravobraniteljica za djecu

Predsjednica i izvršna direktorica Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu Michelle DeLaune ocijenila  je da je vrijeme najvažnije kada nestane dijete. ''Kada postoje točne i konkretne informacije koje javnost može koristiti u potrazi za nestalim djetetom, rezultati su izvanredni'', naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber istaknula je da svakom nestanku djeteta treba pristupiti s posebnom pažnjom te maksimalno intenzivirati aktivnosti na njegovom brzom pronalasku. Projekt je podržala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević navodeći kako je nestanak svakog djeteta poziv na uzbunu i zahtjeva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.

''Za vrijeme 'nestanka' dijete može biti izloženo brojnim opasnostima, neovisno o razlozima odlaska od kuće ili ustanove u kojoj je smješteno ili otmici. Sustav uzbunjivanja NENO Alarm, koji će za upozorenje o nestanku djeteta koristiti dvije trenutno izuzetno jake društvene mreže putem kojih se najbrže i najbolje mogu podijeliti informacije između velikog broja korisnika, vidim kao važan korak koji će omogućiti brzo reagiranje građana i sustava'', ocijenila je Pirnat Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo