OGLAS

Uvijek na meti / MUP poručuje: 'Za ozljeđivanje migranata ponovno se bez dokaza optužuje hrvatska policija'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto'

11.6.2020.
21:44
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je odbilo navode kojima se, kako su priopćili, po već ustaljenoj praksi i bez dokaza, za ozljeđivanja migranata optužuje hrvatska policija.

Reakcija je to MUP-a na priopćenje Amnesty Internationala koji su izvijestili da je skupinu migranata koji traže azil "mučila" hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a su izvijestili da se "ovoga puta navodno policijsko postupanje dogodilo krajem svibnja na području Plitvičkih jezera i da su tom prilikom nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi".

"Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to", poručili su iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Na granici s BiH /

Hrvatski policajci brutalno pretukli migrante? Amnesty International objavio uznemirujuće slike

Image
Na granici s BiH /

Hrvatski policajci brutalno pretukli migrante? Amnesty International objavio uznemirujuće slike

Podsjetili su da su "u prošloj verziji optužbi" policajci navodno sprejem crtali križeve na glavama migranata.

"Križevi su navodno imali neku simboliku koja se htjela iskoristiti u mjesecu Ramazana, ali nam sada simbolika kečapa, majoneze i šećera nije poznata", istaknuli su iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebali biti pripadnici hrvatske Specijalne policije, podsjetit ćemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i djece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uvjetima na terenu. Možda ih upravo zbog toga treba izravno napadati i prozivati?", pitaju se iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Također, "sve one željne činjenica" uputili su da obrate pozornost na stvarne događaje: međusobne obračune i tučnjave migranata u kampovima u Bosni i Hercegovini, kao i na medijske izvještaje o ozljeđivanju migranata te nesreće i ozljede koje im se događaju na putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da se u ovoj, najnovijoj, teoriji spominje razdoblje kraja svibnja, skrećemo pažnju da se 28. svibnja u blizini granice s Hrvatskom, kod Cazina, dogodio obračun među migrantima koji su se sukobili kod sela Šturlić, a policiju je o tome izvijestio mještanin.

Predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova BiH potvrdio je kako je policijska ophodnja, koja je poslana na teren, na mjestu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove života, a na tijelu su imali vidljive ozljede nanesene hladnim oružjem. Bosansko-hercegovačka policija je utvrdila i kako je u tom sukobu veći broj migranata ozlijeđen", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a su također istaknuli kako osobe, koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom, dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, osobito između državljana Afganistana i Pakistana.

"Međutim, unatoč svemu gore iznijetom, sve javno iznijete optužbe potrebno je provjeriti pa će tako biti i u ovom slučaju", poručili su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo