KAD NEĆE TOMAŠEVIĆ, HOĆE MUP / Policija nabavlja 522 nova auta po astronomskoj cijeni; U nabavu ide i još jedno ministarstvo

Image
Foto: PU, Ilustracija

MUP i Ministarstvo pravosuđa putem leasinga nabavljaju ukupno 544 nova vozila za 80,8 milijuna kn bez PDV-a

14.7.2021.
7:04
PU, Ilustracija
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova uskoro kreće u nabavku 522 nova policijska karavana i to putem operativnog leasinga s najmom na četiri godine. Procijenjena vrijednost te nabave je, doznaje Večernji, čak 75,2 milijuna kuna bez PDV-a. U taj iznos uključen je i eventualni porez na promet motornih vozila.

U natječajnoj se dokumentaciji od ponuđača traži isporuka novih i nekorištenih vozila, a pri odabiru modela gledat će se devet kriterija. Prvi je cijena, koja nosi čak 50 od 100 bodova na natječaju. Emisija CO2 i snaga motora nose između dva i deset bodova, a ovlaštena servisna mreža u Hrvatskoj nosi 20 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŠTA OD AUTOMOBILA /

Tomašević poništio javni natječaj za najam 151 vozila: Vrijednost je bila 4,5 milijuna kna bez PDV-a

Image
NIŠTA OD AUTOMOBILA /

Tomašević poništio javni natječaj za najam 151 vozila: Vrijednost je bila 4,5 milijuna kna bez PDV-a

Potpora za zadržavanje vozila u voznom traku, grijanje prednjih sjedala, tvornički zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo vozila, LED prednja glavna svjetla te sjedalo vozača i suvozača s potporom za kralježnicu nose po dva boda na natječaju.

Bogata obvezna oprema

Novi policijski karavani moraju imati i bogatu obveznu opremu: servo-upravljač podesiv po visini i dubini, ABS uređaj protiv blokiranja kotača pri kočenju, elektronski sustav stabilnosti vozila (ESP) i Front Assist, odnosno sustav automatskog kočenja prilikom naleta na pješaka ili prepreku sprijeda, zračne jastuke za vozača i suvozača, klima-uređaj, centralno zaključavanje i ostalu opremu koja se serijski ugrađuje u nova vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ministarstvo pravosuđa i uprave putem financijskog leasinga za 5,6 milijuna kuna bez PDV-a nabavlja 10 furgona i 12 karavana za prijevoz osoba lišenih slobode. Furgon mora imati devet, a karavan pet sjedećih mjesta.

Ekološka prihvatljivost

Zanimljivo je kako oba ministarstva traže dizelaše. No, to neće više moći biti njihov izbor kada na snagu stupi Pravilnik o izvješćivanju Europske komisije i minimalnim ciljevima javne nabave vozila za cestovni prijevoz. Taj je dokument trenutno u postupku donošenja u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njime se propisuje da će javna tijela prilikom javne nabave morati voditi računa o ekološkoj prihvatljivosti vozila. Tako bi do 2030. državna tijela trebala nabaviti najmanje 18,7 posto električnih ili drugih ekološki prihvatljivih lakih vozila, u što spadaju osobna vozila, kombiji i laka dostavna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo