pitanje ustavnih prava / Muljatori varaju državu i na POS stanovima: kupuju ih po jeftinoj cijeni, a zatim iznajmljuju ili prodaju

Muljatori su našli načina da državu, odnosno sve porezne obveznike prevare i na POS stanovima. Oni koji imaju više novca snađu se i kupe jeftinije POS stanove, a onda ih skuplje preprodaju ili iznajmljuju. U međuvremenu je počelo useljavanje u stanove u zagrebačkoj Svetoj Klari koje država daje isključivo u najam

16.12.2015.
18:59
VOYO logo

Sanja i njezin sin dobili imaju novi dom u zagrebačkoj Svetoj Klari. Uskoro će useliti u stan, koji će joj iznajmiti država.

"Učinila mi se super mogućnost da po nekoj normalnoj cijeni dobijete podstanarski stan u kojem ćete moći živjeti normalno bez da imate pritisak od najmodavca", rekla je Sanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najam POS-ova stana od pedesetak četvornih metara s parkirnim mjestom na mjesec tako stoji 1450 kuna, jer su posovi kvadrati jeftiniji. 25 kuna po četvornom metru plaća se za stan do 65, a 23 kune za kvadrat stana većeg od 65 četvornih metara. Novih 195 podstanara ovaj i idući tjedan dobit će ključeve stanova, koje za tri godine mogu povoljno otkupiti.

"Sve te najamnine automatski smanjuju cijenu preostale glavnice koja je definirana ugovorom o najmu", izjavio je voditelj prodaje APN-a Krešimir Žunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je interes za najam državnih stanova velik, pokazuje i podatak da se za 200 stanova u Svetoj Klari prijavilo 1000 ljudi, jer su cijene sličnih stanova na tržištu u Zagrebu mnogo veće.

"Neka normalna cijena lijepo uređenog stana od 50 kvadrata bi bila 350 do 400 eura", rekla je agentica za nekretnine Barbara Kovač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz iznajmljivanje, država je dosad u 14 godina prodala nešto više od 5000 stanova. Građanima se tako htjelo omogućiti da lakše riješe stambeno pitanje, no javna je tajna da su neki stanove kupili, a onda ih nakon toga iznajmili ili prodali.

"To je tema za iduću godinu i najprije treba vidjeti kolike su nam mogućnosti ograničavanja ustavnih prava nekome tko je kupio stan, što će on dalje s njim činiti i u kojem smislu promijeniti eventualnu regulativu da su tu nekakvi okviri, nekakva ograničenja", rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na ljeto iduće godine trebalo bi biti useljivo i stotinjak stanova na Zapruđu, koji će se također iznajmljivati. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo