Evo zašto radnici bježe /

Muke po sezoncima: 'Devetorica iz Ljubuškog spavaju u butiku na poljskim krevetima k'o srdele'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

I dok se gazda pravi blesav, njega i vlasnika prostora ne može sankionirati nitko pa tako ni komunalni redari

3.8.2018.
9:16
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Često se priča o tome kako u Hrvatskoj, za vrijeme sezone, nedostaje radnika unatoč "odličnim" uvjetima za rad. No, istina je ipak malo drugačija, a primjer smještaja u Makarskoj tome ide u prilog. I dok turisti uživaju u ljepotama Jadrana, sezonci koji su došli zaraditi za kruh spavaju u prostorijama nalik na prenoćište za beskućnike, piše Slobodna Dalmacija.

U Primorskoj ulici, staroj gradskoj jezgri Makaraske, u prostoru bivšeg butika "Modea" osvanulo je devet ''poljskih'' kreveta, a na njima devet mladih radnika iz Ljubuškog, poredani jedan do drugoga kao srdele. Njih devetorica nakon odrađenih poslijepodnevnih smjena, u kasnim noćnim satima umjesto pod hladan tuš, idu u sablazni prostor koji su sami klimatizirali na način da su otvorili prednja i stražnja vrata kako bi uspjeli udahnuti barem malo zraka. A onda ujutro, kada ustanu, imaju prilike u ''luksuzno'' opremljenom apartmanu, umiti lice i izvršiti nuždu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude bolja, plaću, koja ne prelazi 5000 kuna, potroše odmah jer im nije plaćen niti jedan obrok.

Iako njihov šef, Milijan Zlopaša, ima ogromno kameno zdanje s ugostiteljskim objektom, stanovima, apartmanima i poslovnim prostorima, njegovi radnici borave u prostoriji bez klime. Na upit "Mislite li da su Vaši radnici smješteni u adekvatnom prostoru", Zlopaša je za Makarsku kroniku dao nevjerojatan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakav prostor, gdje je Trg Tina Ujevića, koji radnici, nisu to moji radnici, kakav ugovor o najmu, aj pokažite mi ga".

Vlasnik prostora Srđan Markušić rekao je pak sljedeće: 

"Iskreno, nije prostor baš primjeren za tu svrhu, niti sam ja znao da će Zlopaša u njega smjestiti devet kreveta i radnika. Ne volim ni ja ciganluk, situacija je nezgodna, ali imaju lavandin, a nekidan sam im kupio i instalirao tuš, samo fali paravan da ih ljudi ne gledaju. I klima. Sve sam iznajmio u skladu sa zakonskim propisima jer je riječ zapravo o prizemlju stambene zgrade, a prostor sam prijavio nadležnim službama i to kao onaj za smještaj zaposlenika", kaže Mrkušić.

Direkotrica Turističke zajednice Makarska Hloverka Novak Srzić kazala je da je zgrožena ovim slučajem i da bi ga trebalo prijaviti Carini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo