'MUČNINE I POVRAĆANJA ZBOG TOKSIČNOG OTPADA': /

Zaposlenik laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka ima ozbiljne optužbe

Image
Foto: Screenshot: Provjereno
2.3.2017.
9:41
Screenshot: Provjereno
VOYO logo

Djelatnik Tomislav sve je zabilježio mobitelom te objasnio o čemu se točno radi.

Toksični otpad

'Ovo je tehnološki otpad, unutra je otpadno mlijeko koje mi bacamo. Ne vrši se nikakva dekontaminacija jer ne postoji nikakav drugi način osim spaljivanja. Odvozi se oko deset tisuća litara tjedno', rekao je zaposlenik laboratorija u emisiji Provjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenica Željka potvrđuje njegove navode te svjedoči o zdravstvenim problemima koje doživljava zbog posla. Ona u Središnjem laboratoriju radi već 15 godina i više ne želi šutjeti.

Zdravstveni problemi zbog posla

'Mučnine, povraćanja, i to je godinama trajalo, do 2016. kad mi je posljednji put pozlilo i završila sam na hitnoj i na snimanju glave', ispričala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi Tomislav, u laboratoriju barataju s čak 178 kemikalija koje su sve iznimno opasne, pogotovo natrijev azid koji se koristi pri analizama mliječnih uzoraka.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva poručuje kako se zakon o kemikalijama, kojim se propisuju uvjeti njihova korištenja, ne odnosi na laboratorije za kontrolu kvalitete proizvoda. U laboratoriju, s druge strane, kažu da natrijevog azida u zraku ni ne može biti.

'Propisan je 0,1 miligram po metru kubnom kroz osam sati radnog vremena da djelatnik ne bi smio biti izložen većim koncentracijama', rekla je voditeljica Sektora za kontrolu kvalitete poljoprivrednih proizvoda Danijela Sučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo