Zakon nije na strani žrtve? / Mučna ispovijest zastupnice: 'Na putu do bolnice pokušao me silovati vozač hitne pomoći'

Najnoviji podaci u Hrvatskoj pokazuju da je prošle godine prijavljeno čak 168 silovanja, dvostruko više nego 2019.

28.1.2021.
20:45
VOYO logo

Dok se pokretom Nisam tražila u Hrvatskoj i dalje širi popis fakulteta na kojima su prijavljeni slučajevi spolnog uznemiravanja i zlostavljanja, danas je javno istupila i saborska zastupnica.

Barbara Antolić Vupora u Saboru je otkrila da je i sama bila žrtva seksualnog zlostavljanja, a nada se da će tim istupom osnažiti i druge žrtve da progovore o zlostavljanjima.

SDP-ova konferencija za medije o zlostavljanju žena u društvu bila je okidač za javno istupanje i njihove saborske zastupnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam žena koja broji 52 godine. Kao studentica Pravnog fakulteta u Mariboru na putu do bolnice u vozilu hitne pomoći pokušao me silovati vozač te iste hitne pomoći", kazala je Antolić Vupora. 

Image
Mijenja se zakon /

Napokon! Osuđeni za nasilje u obitelji neće se moći kandidirati na lokalnim izborima

Image
Mijenja se zakon /

Napokon! Osuđeni za nasilje u obitelji neće se moći kandidirati na lokalnim izborima

A tada, kao 21-godišnja studentica, uspjela se obraniti i do silovanja srećom nije došlo. Iako se ovaj incident dogodio prije 35 godina, nada se da će uspjeti potAknuti i mlađe kolegice da progovore o zlostavljanjima, kojih kaže - ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, poručujem svim onima koji mi pišu 'Aha, kaj je bilo u tom vozilu hitne pomoći',  poručujem da će me takvi negativni komentari samo osnažiti da se jače borim protiv toga", poručila je Antolić Vupora. 

A najnoviji podaci u Hrvatskoj pokazuju da je prošle godine prijavljeno čak 168 silovanja, dvostruko više nego 2019. Porastao je i broj pokušaja silovanja i spolnog uznemiravanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu je i problem zakonodavnog Okvira koji ograničava vremensko pravo žrtvi da, kada je spremna, zlostavljanje prijavi.

"Za kazneno djelo silovanja propisana je kazna zatvora od jedne do pet godina, a zastara nastupa za 15 godina. Ako je pritom upotrebljena prijetnja ili sila, onda vam je strožija kazna pa je zastara za 20 godina. Za spolno uznemiravanje, a često su sad istupi oko spolnog uznemiravanja, to je propisana kazna zatvora do dvije godine, zastara nastupa za 10 godina", objasnila je odvjetnica Sanja Bezgradica Jelavić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A godinama nakon proživljene traume, žrtva se ne može suočiti s problemom pa o tome često progovara mnogo kasnije. Zato bismo kao društvo trebali ustrajati i pomoći žrtvama uvođenjem nezastarijevanja ovih kaznenih djela.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo