SVE KAD TAD DOĐE NA NAPLATU / Načelnik godinama općinskim novcem častio mještane šakom i kapom: Ne osjeća se krivim

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ukupno je, po USKOK-u, oštetio općinski proračun za najmanje 63 tisuće kuna

24.3.2023.
16:46
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Na splitskom Županijskom sudu u petak je započelo suđenje Filipu Stupalu, zvanom Šiša, načelniku općine Muć; Anti Ćuku, vlasniku i direktoru firme “Ćuk” d.o.o., i Zvonku Bosančiću, umirovljenom inženjeru građevinarstva i vlasniku dugopoljske firme “Građenica” d.o.o. Sudi im se zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganjem u zlouporabi počinjenih, po optužnici USKOK-a, prije više od petnaest godina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kao okrivljena pravna osoba navodi se i Ćukova tvrtka, a svi optuženici su nakon čitanja optužnice pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kanaet-Samardžić izjavili da se ne osjećaju krivima. Dodali su i kako će obrane dati na kraju postupka. Naime, USKOK-ova zamjenica Daira Barović svu trojicu tereti da su se u razdoblju od listopada 2008. do kraja kolovoza 2009. godine izvlačili općinski novac u korist Ćukove tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Stupalo je tako u dva navrata s Ćukom zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova u zoni Prisike 1, na osnovi kojih je Ćuk ispostavio račune i privremenu situaciju u kojoj je lažno prikazao da su radovi izvedeni. Sve je to odobrio Bosančić kao nadzorni inženjer, nakon čega je Stupalo odobrio plaćanje 270 tisuća tadašnjih općinskih kuna na Ćukovu firmu.

Stupala se tereti i da je od početka listopada 2007. do 25. listopada 2010. godine kao načelnik općine naručivao od tvrtke “Daler” razni građevni materijal kao kompenzaciju za neplaćeni komunalni iznos. Na račun Općine isti je besplatno dijelio stanovnicima, dok je na računima sve "pravdao" time da je materijal iskorišten za javne radove i uređenja u općini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAPRIMALA UPLATE i ONDA... /

Dolijala zaposlenica banke: U 11 godina od klijenata prisvojila gotovo pola milijuna eura

Image
ZAPRIMALA UPLATE i ONDA... /

Dolijala zaposlenica banke: U 11 godina od klijenata prisvojila gotovo pola milijuna eura

Primjerice, godine 2007. jednom je mještaninu dao 300 crjepova i deset drvenih euro paleta, ukupne vrijednosti preko 20 tisuća tadašnjih kuna. Drugoj dvojici poklonio je 33 kubična metra betona, ukupne vrijednosti veće od 25 tisuća kuna, prenosi Slobodna. Ukupno je, po USKOK-u, na ovaj način oštetio općinski proračun za najmanje 63 tisuće kuna.

Brane ih jedni od najrenomiranijih splitskih odvjetnika: Stupala odvjetnik Dragan Mijoč, Ćuka Vinko Gulišija, Bosančića Vinko Ljubičić, a tvrtku “Ćuk” d.o.o. Željko Gulišija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje se nastavlja u svibnju, kad će početi saslušavanja predloženih svjedoka i vještaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo