'oreškoviću treba dati šansu' / Može li u hrvatskoj politici uspjeti čovjek koji nije političar? Čačić: 'Ne postoji stručnjak za premijera'

Može li dobar menadžer biti i dobar političar, u RTL Direktu smo razgovarali s menadžerom i političarem Radimirom Čačićem

23.12.2015.
22:47
VOYO logo

Hrvatska je večeras prvi put ikad dobila mandatara koji ne pripada niti jednoj političkoj stranci, prvi put mandatara koji uopće nije političar, prvi put mandatara koji dobar dio života u Hrvatskoj nije ni živio i mandatara koji ni hrvatski ne govori baš najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Božo Petrov i Tomislav Karamarko odlučili su da je baš to čovjek kakav Hrvatskoj treba. Skupili su za njega potreban broj potpisa svojih zastupnika i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije imala izbora nego mandat za sastavljanje hrvatske vlade dati financijskom menadžeru i povratniku iz Kanade Tihomiru Oreškoviću.

Može li dobar menadžer biti i dobar političar, u RTL Direktu smo razgovarali s menadžerom i političarem Radimirom Čačićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po financijskim referencama koje gospodin Orešković ima, prva asocijacija je da smo dobili stečajnog upravitelja.  

Mislim da to nije najgore što bi mogli dobiti. Mislim da smo zreli za stečajnog upravitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ovako vrstan financijaš može pomoći?

Može puno pomoći, razumije cjelinu i probleme. U bilo kojoj kompaniji koja propada, kad dođete sa strane, u roku od recimo dva sata možete vidjeti što su ključne stvari, u roku od godinu dana možete ključne stvari ispraviti do 80 posto. Do 90 posto vam treba nekoliko godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je često usporedba vas menadžera, države i kompanije. Je li primjereno uspoređivati državu i kompaniju? Jer u državi vrijede neki drugi odnosi. 

Ni na koji način se to ne može poistovjećivati. Za održivi razvoj jedne zemlje i za kvalitetne odnose u društvu je pretpostavka uspješno gospodarstvo, ali to nije ni približno sve. Zemlju treba moći i znati predstaviti i u političkim odnosima, posebno kad je ona dio europske zajednice, to je jedna cjelina sasvim druge vrste. Unutar zemlje je pitanje što su politički prioriteti, što je hijerarhija vrijednosti i stavova. Svaki čovjek ima svoju hijerarhiju vrijednosti i sudova. Koji su sudovi gospodina Oreškovića - poznajem ga u poslovnom smislu, ali u ovom dijelu neznam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je u poslovnom smislu? 

Izvanredan. Vrlo korektan, izuzetno ozbiljan, vrlo odgovoran, angažiran. Moja iskustva su bila jako dobra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali otkud ta fama da će stručnjaci na političkim mjestima izvući državu iz krize? 

To je potpuno promašena teza. Ne postoji stručnjak za premijera. To uopće ne postoji, ali postoje pretpostavke. Mora biti čovjek koji je timski igrač, koji zna da mora biti lider tima. Mora biti čovjek koji razumije cjelinu i u stanju je prepoznati koje su bitne stvari i koji su bitni potezi koje treba povući. Mora biti u stanju donositi odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li gospodin Orešković čovjek koji može donositi odluke?

On to mora biti jer u gospodarstvu, na tržištu, ako ne donosite odluke, vi nestajete i umirete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će vladu složiti čovjek koji realno nije bio u Hrvatskoj dvadesetak godina, ne poznaje okolnosti, a ni ljude vjerojatno... A s druge strane će tu biti Božo Petrov kojeme treba, vidjeli smo, tjedni i mjeseci da donese neku odluku, Karamarku koji ima svoje interese...

Još naročito ako vlada ima ideju da to budu reforme, a reforme pretpostavljaju odluke. Čim je biznis 'as usual', onda ne trebaju odluke, ali kad morate donositi odluke, to je nešto drugo. Mi smo imali jedan put premijera menadžera koji nije bazično bio iz politike tj. političar, to je bio Nikica Valentić. Imali smo Franju Gregurića, premijera/menadžera koji također nije bazično iz politike. Mateša malo manje, ali isto tako nije čovjek iz politike. Valentić je bio vrlo dobar, Gregurić se pokazao kao dobar u vremenu u kojem je bio premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko u politici predstavlja problem autoriteta kojeg Orešković nema?

Politički autoritet nisu imali ni Valentić, ni Gregurić, ni Mateša. Imali su 'leđa' koja su se zvala Tuđman. Orešković političku legitimaciju zaista nema, a što je još gore - on nema iskustvo ovog političkog prostora, neće još neko vrijeme biti sposoban raspoznavati što je što. Prijedloge ću mu davati HDZ i Most, ali uvijek će odgovornost na njemu. Njegova najveća prednost je to - on nije politički parazit, nije ovisan o politici i uvijek može reći 'Gospodo, tu sam, ovo je izazov, želim ovo napraviti'. Treba mu dati šansu. Mi mu nećemo dati glas u Saboru u smislu prisutstva u vladajućoj koaliciji, ali smo spremni sjesti i razgovarati. Čuti što je to s tim, i koje su to reforme (njih pet, šest) koje žele napraviti i vidjeti koja je politička platforma jer ne želimo jednu radikalnu desnu vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas pozove u svoj tim u vladu, što ćete napraviti?

Sigurno će nam biti drago razgovarati pod ovim uvjetima, ali nećemo razgovarati sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo