obećanje ludom radovanje / Može li to malo brže? Bandić najavio obnovu 5000 pročelja u Zagrebu, a zasad su obnovljena - samo dva!

Ovim tempom, Bandićevo obećanje o obnovi pročelja će biti ispunjeno za 4.998 godina

19.6.2019.
12:00
VOYO logo

Dva kamena bloka teška 20 kilograma pala su za zgrade stare 130 godina na automobil u kojem nije bilo nikoga. Sve se događalo u najužem središtu Zagreba.

Kako neslužbeno doznajemo, stanari se već godinama ne mogu dogovoriti o obnovi pročelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok za tu zgradu, inače spomenik kulture, odgovornost, čini se, leži na stanarima, podsjetimo kako je gradonačelnik prije dvije godine objasnio da će u roku od deset godina obnoviti pet tisuća zagrebačkih pročelja, zaposliti deset tisuća građevinskih radnika te investirati četiri milijarde kuna. Veliki Projekt - New Deal. 

"To će 'vrnuti' sve natrag, dogodit će se investicijski bum, ljudi će biti zadovoljni, fasade obnovljene", kazao je tada Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas za obnovom i dalje vapi nekoliko tisuća zgrada u Zagrebu.  

Za samu obnovu pročelja u Grad je stiglo 3713 prijava. Od toga je valjana dokumentacija bila za 362 zgrade. A, do sada je završena obnova na - 2 zgrade u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proces obnove je dugotrajan, a nedostaje i radnika u građevinskom sektoru", smatra profesor Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta. 

"Sve zgrade u Donjem i Gornjem dijelu grada ako nisu pojedinačno zaštićene, okvirno su zaštićene urbane cjeline grada Zagreba. Takvi projekti se ne mogu raditi bez valjane dokumentacije ni bez valjane obrade troškovnika, prema tome - nisu kratkoročni", objašnjavaprofesor Braun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pitanju su zgrade s ukupno 65 tisuća stanova. Bilo je to obećanje prije zadnjih lokalnih izbora. 

"Od zagrebačkog New Deala vidimo da je ostao samo 'deal' s nekim tvrtkama koje, poput slučaja 'Britanac', postavljaju skele koje dvije godine stoje, jer se tvrdi da se obnavlja zgrada, a zapravo se - ništa ne događa", kaže Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), zastupnik Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom prošle godine obnovili su stambenu zgradu u Bauerovoj ulici, no novim ruhom ne može se pohvaliti, primjerice, zgrada pokraj Klaićeve bolnice. 

Druga na listi prioriteta za obnovu bila je ova zgrada u Klaićevoj ulici. Fasada je i dalje trošna, zgrada se četiri puta trebala obnavljati, no predstavnik stanara kaže da dva puta nije prošla na natječaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derutna je i zgrada udaljena samo 550 metara od Trga bana Josipa Jelačića. 

Zgrada na Langovu trgu izgrađena je 1896. godine, a stanari kažu da se do sada nije renovirala. Iz Grada su prije dvije godine rekli kako bi obnova stajala više od pola milijuna kuna, Grad bi financirao 80 posto, a stanari 20 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragica u njoj živi već 63 godine.  

"Moramo još dati 600 tisuća. Sve penzioneri. Četiri stanara, mi, moj unuk je dolje, gore su dva penzionera i još jedni mladi ljudi", kaže Dragica Korlin Rađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito da na sve ove probleme gradonačelnik nije računao kad je prije dvije godine obećao 5000 obnovljenih zagrebačkih pročelja unutar 10 godina. Ovim tempom sve će biti obnovljene - za 4998 godina. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo