MOŽE LI JEDNA KUNA IZVUĆI HRVATSKO ZDRAVSTVO IZ RALJA PROPASTI? / 'Ovako će valjda biti sve dok svi ne skupe kofere i odu iz države...'

Image
Foto: Goran Stanzl/Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska udruga za medicinsko pravo poziva da se svi solidariziraju te da svatko simbolično da jednu kunu državi i proračunu za spas hrvatskog zdravstva.

27.9.2019.
22:18
Goran Stanzl/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga za medicinsko pravo poslala je priopćenje vezano uz aktualni status hrvatskog zdravstva pod naslovom "Ima li kraja agoniji hrvatskog zdravstva i može li jedna kuna spasiti hrvatsko zdravstvo?". U priopćenju su objavili da su simbolično dali jednu kunu državi i državnom proračun za spas hrvatskog zdravstva te pozvali sve zainteresirane da isto učine "kako bismo na takav način pokazali da ako ne postoji među političkim elitama, među civilnim društvom postoji konsenzus u svezi potrebe poduzimanja konkretnih procesa u sustavu zdravstva.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je kriv za agoniju u zdravstvu?

"Kad je krenuo završni udarac na hrvatsko zdravstvo i njegovu financijsku 'održivost' u obliku pokretanja ovršnih postupaka protiv zdravstvenih ustanova radi milijardi dospjelih potraživanja veledrogerija i inih dobavljača i pružatelja usluga, politički establishment nam ima potrebe samo jedno reći: NISAM JA KRIV.

E pa za divno čudo Hrvatsku udrugu za medicinsko pravo, a vjerujemo i svakog drugog zabrinutog pojedinca u ovoj lijepoj nam našoj, ne zanima krivac zvali se oni Kujundžić ili Hebrang ili Varga ili Vlahušić, već nas zanima isključivo imaju li političari i nadležni upravljači zdravstvenih struktura rješenja za ovu agoniju hrvatskog zdravstva, zdravstvenog radnika i pacijenta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivci obojeni svim stranačkim bojama

Krivca ili krivce svi znamo, pa o tom ne treba previše polemizirati, jer su oni jasno obojeni svojim 'stranačkim bojama' ili pokušavaju, s druge strane, u dnevno političke svrhe i istovremeno držeći ključne funkcije, 'premostiti' ili anulirati i svoju odgovornost. U svemu tome najbolje im ide stvarati predstave za hrvatski narod u emisijama na javnim televizijama ili kad toga nema, onda se susretati na više ili manje prikladnim mjestima i tu rješavati 'sva goruća' pitanja hrvatske države.

'Razgovarat će se dok svi zdravstveni radnici ne skupe kofere i odu iz države'

Već i vrapci na grani znaju da su hrvatskom zdravstvu potrebna rješenja u svim segmentima njegovog djelovanja. Ne samo oko rješavanja dospjelog duga, već i oko rješavanja problema statusa zdravstvenih radnika, funkcionalizacije i optimizacije upravljanja i organizacija zdravstvenih ustanova, nedosljednih zdravstvenih propisa, nedefiniranih odnosa državnog osiguratelja i pružatelja zdravstvenih usluga, itd. Porazno je da u sustavu gdje već više od pola godine nema liječnika u Obrovcu, gdje se trebaju osnivati zaklade i provoditi humanitarne akcije radi produciranja i osiguravanja pacijentima nedostižnih i prijeko potrebnih lijekova, gdje se liječnik i medicinska sestra plaćaju manje od komunalnih službi u nekim gradovima, mi slušamo od tzv. političkih elita o krivnjama nekih fiktivnih struktura, a ne o konkretnim rješenjima i odgovorima na ova i mnogobrojna druga pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini odgovor od nadležnih je: 'O svemu će se razgovarati'. Mi se pitamo kad i do kad, s kim i kako? Razgovarat će se dok svi zdravstveni radnici ne skupe kofere i odu iz države, dok nam bolnice ne ostanu bez novaca, dok nam pacijenti ne počnu plaćati cijenu sada već kronične epidemije nesposobnosti i neuređenosti sustava.

Jedan od temeljnih stupova društva

Pitamo se kad će konačno nadležni u ovoj državi shvatiti i percipirati zdravstvo i zdravstvenog radnika kao jedne od temeljnih stupova društva, te činjenicu da je zdravstvena zaštita ustavom zagarantirana vrijednost. Pitamo se kad će hrvatski zdravstveni radnik imati status vrijedan poštovanja i uloge koju ima u društvu i u odnosu na pojedinca, njegov život i zdravlje. Kad će i da li će biti zaštićen i osiguran kao npr. neki pravosudni dužnosnik ili sudac? Dok neki od njih u zaštitnom ogrtaču moći i sile krše i najobičnija pravila ponašanja te se rugaju hrvatskim zakonima i običnom čovjeku, za to vrijeme zdravstveni radnik požrtvovno i bespogovorno radi i pruža zdravstvenu skrb i više od 24 sata u kontinuitetu, a zbog toga bude od hrvatske države i takvog pravosuđa nagrađen KAZNOM!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'7% povećanja na dodatke na plaće? Taj iznos ne može zadovoljiti cijenu hladnog predjela na meniju jednog restorana'

Pitamo se gdje je sad, kad je to najpotrebnije, konsenzus svih tzv. relevantnih čimbenika u zdravstvu, od zdravstvene administracije, upravljačkih struktura te poglavito strukovnih udruga/komora u predlaganju konkretnih mjera i rješenja za spas hrvatskog zdravstva. Nismo vidjeli ni jednu jedinu točku njihovog programa koji bi pridonio rješavanju ovih nagomilanih problema osim jako dobro organiziranih procesa zadržavanja svojih dobro plaćenih pozicija. U isto vrijeme zabavljaju nas igrokazom oko potpisivanja poznatog parafiranog kolektivnog ugovora s mrvicama od 7% povećanja na dodatke na plaće. Taj iznos ne može zadovoljiti cijenu hladnog predjela na meniju jednog, u medijima ovih dana počesto spominjanog restorana, ali bi za prosječnog zdravstvenog radnika to trebalo značiti mnogo!?

Hrvatskoj treba administracija koja ima viziju i program, trebaju odlučni nositelji centralne i lokalne zdravstvene vlasti, ne pojedinci koji za svoje neuspjehe upravljanja krive primjerice turiste i turističku sezonu, trebaju vođe i inih strukovnih udruženja i svekolikih organizacija sa znanjem i misijom, dakle upravljački kadar koji zna ne samo demagoški govoriti već i jasno odgovoriti izazovima potreba zdravstvenog sustava i zdravstvenih radnika, kako bi se hrvatsko zdravstvo počelo spašavati iz gliba beznađa i agonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuna za spas hrvatskog zdravstva

Obzirom da je Hrvatska udruga za medicinsko pravo samo jedna civilna udruga koja okuplja pravnike i zdravstvene radnike i kao takva u percepciji onih koji odlučuju, sasvim irelevantna i nebitna predlagati što treba zdravstvu i zdravstvenoj politici, jedino što možemo napraviti je solidarizirati se s ovakvom beznadnom situacijom te simbolično dati jednu kunu državi i državnom proračun za spas hrvatskog zdravstva.

Stoga, kako bi potaknuli sve koji smatraju da mogu nešto učiniti u aktivnom pristupanju rješavanja ovih nagomilanih problema, te kako bi osvijestili sve građane o teškom stanju hrvatskog zdravstva, pozivamo sve zainteresirane da isto učine kako bismo na takav način pokazali da ako ne postoji među političkim elitama, među civilnim društvom postoji konsenzus u svezi potrebe poduzimanja konkretnih procesa u sustavu zdravstva", zaključuju u priopćenju iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo