MOST O AFERI NAKAZE /

'Policija je odgovarala policajku od prijavljivanja Annu Dujić': Na bolovanju je i angažirala je odvjetnika

Image
Foto: RTL

Neslužbeno se doznaje da je policajka čija je prijava odbačena trenutačno na bolovanju te da je angažirala odvjetnika. S obzirom na to što na odbačaj kaznene prijave nema mogućnosti žalbe, policajka može samostalno nastaviti kazneni progon putem suda, no još nije poznato hoće li to učiniti

16.10.2024.
11:07
RTL
VOYO logo

Mostovi zastupnici sazvali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli nove detalje oko "afere nakaze" i kćeri HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića protiv koje je odbačena kaznena prijava zbog vrijeđanja policajke. Mostovci tvde da imaju dokaze koji pokazuju kako je policija obeshrabrivala policajku da prijavi Annu Dujić.

"Kad ste dijete pravih roditelja, zakon je očito samo jedan oblik smiješne prepreke. Ovaj slučaj pokazuje dvije Hrvatske. Jedna je Hrvatska privilegiranih rođenjem bez zasluge, a druga je Hrvatska koju predstavlja ova hrabra policajka jer nije pristala na bilo kakav oblik zastrašivanja. Ona se bori za pravdu u ovoj državi. Ova prva Hrvatske je sve ono protiv čega se mi borimo. Tragično u cijeloj priči je da sustav ne štiti nju, nego one poput Anne - privilegirane ne po svojim zaslugama, nego po svom rođenju. Imamo izvješće na odluku općinskog DORH-a, imamo nekoliko stvari koje jesu simptomatične, no prije svega ne znam je li vladajuća većina dužnik Dujiću", kazao je Ante Kujundžić, podsjećajući na aferu s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem i zapošljavanjem u Hrvatskim šumama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neuobičajeno je da su šefovi odgovarali policajku da sve ne prijavljuje, a kad se odlučila da to ipak učini, umjesto da postupaju po njezinom izvješću što je standardna procedura, onda su tražili od nje da podnese kaznenu prijavu na zapisnik što nije normalno ni uobičajeno kad se radi o službenoj osobi", navodi Kujundžić.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo u Šibeniku odbacilo je kaznenu prijavu za prisilu prema službenoj osobi koju je policajka ljetos podnijela protiv Anne Dujić, navodeći da ju je Dujić vrijeđala psovkama, pokazala joj srednji prst i gotovo ju pregazila kako bi prošla kroz policijske barikade postavljene zbog požara. Policajka u prijavi tvrdi kako bi joj Dujićka, da se nije izmakla, kotačem prešla preko noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AFERA 'NAKAZE' /

Pa može li bizarnije? Sestra Anne Dujić radi u državnom odvjetništvu koje je odbacilo prijavu

Image
AFERA 'NAKAZE' /

Pa može li bizarnije? Sestra Anne Dujić radi u državnom odvjetništvu koje je odbacilo prijavu

Šibensko tužiteljstvo policajki očito nije vjerovalo, navodno zašto što je putem mijenjala iskaz. Nakon odbacivanja prijave, u zakonitost odluke posumnjao je DORH koji je najavio istragu cijelog slučaja kako bi ispitali je li bilo osnova da se taj slučaj preda na odlučivanje drugom državnom odvjetništvu, odnosno je li bilo povrede institucionalne neovisnosti jer je kriminalističko istraživanje provodila ista policija u kojoj radi oštećena policajka.

Apsurdno je, dodaje Mostov zastupnik, da krim policija umjesto da podnese kaznenu prijavu protiv Dujićke, podnosi općeposebno izvješće na odluku Općinskog državnog odvjetništva. "Nije ni čudo da je Općinsko državno odvjetništvo tako odlučilo jer očito ne žele biti oni koji će rješavati prljavi politički veš koji se svima nama čini da postoji", kaže.

Ustvrdio je da kolege očito nisu vjerovali policajki kad su je poticali na podizanje kaznene prijave. Mostovci tvrde da su u posjedu konkretnog izvješća i da je evidentno da se u cijeloj priči "određene stvari prikrivaju".

Građani za najbanalnije stvari plaćaju kazne i odgovaraju, a ovdje imamo dokumentirano psovanje i pokušaj gaženja policijskog službenika. I na koncu činjenicu da se stvorio dojam da se policajki ne vjeruje, nego nekom tamo tko se ispričao. Isprika je valjda važnija i vrednija od slova zakona i službene osobe koja je dužna provoditi taj zakon. U posjedu smo konkretnog izvješća i znamo o čemu se u cijeloj priči radi", dodaje Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz njega jasno izlazi na vidjelo da je ovdje netko nešto išao prikriti jer se odstupilo od standardne procedure koja se inače provodi. Unutar cijele te priče stoji i ono što je u medijima pisalo, da je policajka odlučila podnijeti kaznenu prijavu jer su Dujići netko tko je broj jedan u svemu i da može ona samo imati problema zbog toga.

Policija: 'U slučaju nakaze ispoštovano je načelo institucionalne neovisnosti'

Ravnateljstvo policije u srijedu je ustvrdilo da je načelo institucionalne neovisnosti u potpunosti ispoštovano prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja u slučaju Anne Dujić koju je policajka ljetos kazneno prijavila, ali je šibensko Općinsko državno odvjetništvo prijavu odbacilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napominjemo da je načelo institucionalne neovisnosti u potpunosti ispoštovano prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja", navelo je Ravnateljstvo policije u odgovoru Hini, ne otkrivajući identitete osoba povezanih  s ovim slučajem.

U Ravnateljstvu policije pojašnjavaju da je istraživanje u tom slučaju provodila kriminalistička policija Policijske uprave šibensko-kninske, "a ne ustrojstvena jedinica u kojoj radi oštećena policijska službenica".

Neslužbeno se doznaje da je policajka čija je prijava odbačena trenutno na bolovanju te da je angažirala odvjetnika. S obzirom da na odbačaj kaznene prijave nema mogućnosti žalbe policajka može samostalno nastaviti kazneni progon putem suda, no još nije poznato hoće li to učiniti. 

Daljnji koraci Ravnateljstva policije ovisit će o rezultatima nadzora državnog odvjetništva

U odnosu na odbačaj kaznene prijave u Ravnateljstvu policije kažu da će s obzirom da je DORH najavio provođenje izvanrednog nadzora, "eventualno poduzimanje mjera i radnji od strane Ravnateljstva policije ovisiti o rezultatima navedenog nadzora DORH-a u odnosu na Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odbačenoj prijavi zbog prisile prema službenoj osobi policajka je navela da joj je Anna Dujić, inače kćer predsjednika uprave Hrvatskih šuma i člana HDZ-a Nediljka Dujića, vrijeđala psovkama te da ju je gotovo pregazila kako bi prošla kroz cestovnu blokadu postavljenu zbog požara.

Dio incidenta u kojem Anna Dujić, zajedno s majkom, vatrogasce i policajce na požarištu naziva nakazama, vrijeđa ih i psuje zabilježile su i televizijske kamere, a ona je naknadno kazala da je sve izrekla u afektu i ispričala se. Policajka je prijavu podnijela dva dana nakon incidenta kada je Annu Dujić prepoznala na snimci koju su prenosile mediji i društvene mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji navode i da u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu koje je odbacilo kaznenu prijavu radi sestra Anne Dujić. Isto državno odvjetništvo, u kojem po naputku DORH-a slijedi nadzor zbog odbačaja policajkine kaznene prijave, dalo je i pozitivno mišljenje na nacrt ugovora temeljem kojega je Anna Dujić od Ministarstva obrane ispod tržišne cijene otkupila stan od 90 četvornih metara koji korist kao apartnam za iznajmljivanje.

PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo