problemi u banskim dvorima / MOST-ov ministar Kovačić zbog uvrede HDZ-ovca Đakića prijetio ostavkom, premijer ga smirio: što je u pozadini sukoba?

MOST-ov ministar uprave Ivan Kovačić prijetio je ostavkom, ako ne dođe isprika HDZ-a. No, došao je telefonski poziv premijera

12.3.2017.
18:45
VOYO logo

Most između HDZ-a i istoimene stranke, barem u Vladi, još nije puknuo. Drži ga rukama i nogama Andrej Plenković. MOST-ov ministar uprave Ivan Kovačić prijetio je ostavkom, ako ne dođe isprika HDZ-a. No, došao je telefonski poziv premijera.

Njegov posebni savjetnik još sinoć najavio je da MOST-ov potpredsjednik Vlade odlazi iz Banskih dvora… …ali već ujutro Ivica Relković to je demantirao. Iako nije dobio traženo - ispriku HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića koji je primanje bivšeg SDP-ovog kadra; Višnje Tafre i Vesne Nađ u ministarstvo uprave nazvao “podlom odlukom", poziv premijera stopirao je ostavku.

"Predsjednik Vlade je još sinoć nazvao gospodina Kovačića i u svakom slučaju potvrdio da apsolutno stoji iza odluka koje su donijete i u tom slučaju jasno je da je on ne samo u Vladi nego će biti stabilan dio ove Vlade kakav je i bio. Dakle jedan telefonski poziv je riješio stvar? I telefonski poziv i sve ono što treba biti izrečeno da se ime i dignitet ne samo ministra Kovačića, nego osoba o kojima je ovdje riječ zaštiti", kazao je posebni savjetnik Ivana Kovačića Ivica Relković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Vlade poručuju:

"Nema ostavke ministra Ivana Kovačića. Višnja Tafra imenovana je odlukom Vlade nakon javnog natječaja. Vesna Nađ premještena je sporazumno nakon isteka tzv. prava 6 plus 6 na mjesto sukladno njeznim kvalifikacijama. Sve je u obavljeno u dogovoru ministra uprave Ivana Kovačića i ministra branitelja Tomislava Medveda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved priznaje da je zvao Kovačića i od njega tražio da primi Vesnu Nađ, potpredsjednicu zagrebačkog SDP-a i bivšu zamjenicu Freda Matića jer je se po zakonu treba preraspodjeliti. No Đakić, čija je uvreda bila razlog za Kovačićevu ostavku, za RTL poručuje da on osobno i dalje smatra da je to podla odluka i da se neće ispričavati.

Mislite li vi onda da se gospodin Đakić zbog ove izjave treba ispričati? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, smatram da nema potreba dizanja tenzija apsolutno nikakovih jer ovdje se postupalo u skladu sa zakonom", ističe ministar branitelja Tomo Medved.

No dok Medved hvali međusobnu suradnju u svih ministara u Vladi, iz oporbe poručuju da ovakvim previranjima pokazuju kako nisu spremni za ozbiljne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu pretpostavit kako se radi o nekakvom predizbornom triku MOST-a u navodnom odmicanju od HDZ kako bi imali bolju poziciju za lokalne izbore", ističe SDP-ov Arsen Bauk.

I oporba i analitičari poručuju da se radi samo o konstrukciji krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“MOST se pokazuje da se ne snalazi kao partner, bar komunikacijski, da je neiskren. Pokazuju da su nesigurni na onom lokalnom terenu gdje je HDZ najavio najveći napad, Omiš i Metković su očito na udaru i  HDZ očito dobro radi teren i MOST se osjeća nesigurno i onda pokušava jeftinim manipulacijama umjetno podići rejting na nacionalnoj razini pa je prebacit na lokalnu", jasno će politički analitičar Krešimir Macan

Ivan Kovačić, koji se od početka mandata rijetko pojavljuje u javnosti, sutra će progovoriti o svom manevru s ostavkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo