Ministri se prave kao da se ništa nije dogodilo, a oporba poziva na ostavke / Most iznio zanimljivu tezu: 'Ovo je početak obračuna između premijera i predsjednice koja želi preuzeti vodstvo nad HDZ-om'

MOST povezuje činjenicu da je Todorić transkripte razgovora s državnim vrhom poslao predsjednici i smatra da je ovo početak njezinog obračuna s Plenkovićem jer navodno želi na čelo HDZ-a

10.5.2018.
18:43
VOYO logo

I premijer i ministri ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo, iako je potpuno jasno da je ova afera uzdrmala Vladu. Tražili smo da nam potvrde jesu li znali premijer i potpredsjednica Vlade bili prisluškivani, a odgovorili su nam da nemaju nikakvih saznanja o tome.

S druge strane, MOST ide korak dalje i povezuje činjenice da je Čičak savjetnik predsjednice te da je ovo početak obračuna između Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar-Kitarović, koja navodno želi doći na poziciju prve osobe u HDZ-u. A da je onda Plenković planski jučer potvrdio da će ju poduprijeti u utrci za drugi mandat. Vladajući, pak, krive MOST da su upravo oni ti koji su u javnost pustili sporne e-mailove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri podupiru Martinu Dalić, no na drugoj strani Markova trga, u Saboru, koalicijski partneri traže hitan sastanak s Plenkovićem. Pokrenuli su to manjinci, a situacijom nisu oduševljeni ni u HSLS-u ni u HNS-u.

>> Vlada pod ogromnim pritiskom: koalicijski partneri od premijera zahtijevaju hitan sastanak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao da nikakvih problema nema - "Kakva prigoda, ovo je čudo", komentirao je Plenković po dolasku na Markov trg - tek priznanje da žali jer u Lexu Agrokor, kojeg je pisala njegova potpredsjednica Vlade, nema odredbe koja onemogućava sukob interesa, pa su do milijunske zarade došli isti oni koji su Zakon s Martinom Dalić i pripremali.

"Meni je žao da toga nema, ali ovdje je u Saboru bilo prigoda da to kaže i oporba, ali oni su se bavili selfiejima u kupusu." Je li potpredsjednica Vlade kriva što toga nema u Zakonu?, upitali smo Plenkovića. "Popravit ćemo ga ako treba za neke buduće situacije, dapače", odgovorio nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali uz kreatoricu Zakona i dalje čvrsto stoji: "Što ste vi navalili na potpredsjednicu Vlade, a gospodarstvenici su joj dali nagradu da je to bio najbolji pote".

Dalić je još jače branio sinoć, baš kao i svoju političku odgovornost:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim tu dalje nikakav bitno novi element. Može još izaći ne znam 150 mailova u korespodenciji kako da se u kratkom roku rješi megaproblem. S privatnog maila dogovara isti tim zakon koji onda kad se zakon usvoji u Saboru na istom tom zakonu zarađuju milijune? Konzultanti koji su bili odabrani su od onih konzultanata koji su se javili. To se sve događa s ljudima koji kasnije zarađuju milijune, to je nevjerojatno. Znam da smo napravili maksimum koji smo mogli u tako kratkom roku", kazala je Dalić.

O e-mailovima koji su iscurili i otkrivanju povjerljivih podatka dio ministara
- ne želi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao ministrica imam odgovornost davati izjave na temelju argumenata, ja zasada nemam argumenata da bi vam dala. Nitko nije opovrgnuo da su ti mailovi autentični..."

Ministrima nije sporno što je putem privatnog maila dogovarala izradu Lex Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo koristim privatni mail, malo službeni..." "Način komunikacije s mailom je normalan način komunikacije. Sadržaj, a pri tom s privatnog maila? Ne znam sadržaj, nisam vidio. Niste vidjeli mailove? Niste to pročitali? Ne, nisam, ne stignem"...", rekli su nam ministri o mailovima.

Pred kamere ne stigne danas ni potpredsjednica Dalić. Ili ne želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo