ignorira upite / Mornar ne reagira na prijetnju štrajkom: umanjuje važnost sindikalnih zahtjeva ili ga jednostavno nije briga?

Dan nakon što su sindikati prosvjetara odlučili da idu u štrajk ne povećaju li se plaće učiteljima i profesorima za četiri posto, ministar obrazovanja Vedran Mornar na problem se i dalje ne osvrće

13.9.2015.
19:30
VOYO logo

Dvadeset godina Arijana Bogner Boroš predaje matematiku osnovnoškolcima i odavno je izračunala da je, kao i njezini kolege, potplaćena u odnosu na hrvatski prosjek. Vladi ne zamjera što je podigla plaće zdravstvenim radnicima, ali traži da i prosvjetari dobiju 4-postotnu povišicu.  

Image
traže veća primanja /

Sindikati Vertikale nakon neodržanog sastanka s premijerom: 'Idemo u štrajk!'

Image
traže veća primanja /

Sindikati Vertikale nakon neodržanog sastanka s premijerom: 'Idemo u štrajk!'

"Nije nama isključivi razlog 200 kuna, jer 200 kuna će izgubiti čovjek u štrajku taj dan. Ali općenito gledano, ta nejednakost, to podcjenjivanje, nije u redu. Ajde da vidimo što se može odgovorno napraviti", kaže Arijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelj ili profesor u osnovnoj, odnosno srednjoj školi, u prosjeku je plaćen 4913 kuna na mjesec. Bitno niže od 5810 kuna, koliko je hrvatski prosjek. Tražena povišica kreće se oko 200 kuna, a državu bi to stajalo 190 milijuna kuna, tvrde sindikati, dok ministar kaže da je riječ o oko 300 milijuna.

Ne dogovore li se, štrajk prosvjetara bi mogao započeti naranije u srijedu 23 rujna, a još se ne zna koliko će trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što roditelji trebaju jest biti puna podrška svojim učiteljima, jer moraju shvatiti da su učitelji doista diskriminirani materijalno, da su najpotplaćeniji u ovom društvu, a definitivno imaju veliku odgovornost prema djeci. Jer sve ono što ovisi o učiteljima, to su ustvari njhova djeca", kaže Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

A dok učitelji traže razumijevanje javnosti od ministra obrazovanja Vedrana Mornara, unatoč upitima, nema ni traga ni glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušava li ministar obrazovanja samo umanjiti važnost sindikalnih zahtjeva, a ujedno i ozbiljnost cijele situacije, ili ga jednostavno nije briga za štrajk koji je pred vratima? Kako god bilo, iz ministarstva obrazovanja već dva dana nema ama baš nikakve reakcije.

Pred njima je dugih tjedan dana da sa učiteljima sjednu za stol – ili samo ponove da novca nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo