SANKCIJE ZBOG COVID-POTVRDA / Stižu novi otkazi u javnom sektoru? 'Riječ je o neozbiljnoj poruci u ozbiljnoj situaciji'

Image
Foto: Nel Pavletic/Pixsell

Hodogram postupanja u školama podrazumijeva da bi zaposlenici bez valjanog opravdanja izostanka oko 1. prosinca mogli dobiti otkaze

19.11.2021.
19:42
Nel Pavletic/Pixsell
VOYO logo

Iako se očekivalo da će danas biti predstavljene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u koji bi se trebao implementirati dio oko covid-potvrda, kao i omogućiti sankcioniranje dužnosnika koji odbijaju uvođenje te odluke, to se nije dogodilo, piše Jutarnji list.

Šef nacionalnog Stožera Davor Božinović je tek kazao da su razgovori na razini Vlade u tijeku. "Kada budemo imali konačno rješenje o izmjeni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, obavijestit ćemo vas" poručio je Božinović novinarima, dodajući da će to biti uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: 'Epidemiju ne možemo riješiti jednom mjerom'

Kako bi obuzdale širenje zaraze, brojne europske zemlje, od kojih prednjači Austrija, uvode sve strože epidemiološke mjere. Austrija, podsjetimo, uvodi desetodnevni lockdown za sve; i cijepljene, i preboljele, i testirane.

"Uveli smo mjeru obveznog testiranja za građane koji rade u javnim institucijama jer testiranje je glavni alat detekcije virusa, a cijepljenje je glavni alat zaštite. Nijedno nije sto posto sigurno, ali je najbolje što imamo", kazao je Božinović pojašnjavajući da se prati stanje u ostalim zemljama, ali da mi donosimo svoje mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO OBRAĆANJE JE POTRAJALO /

Božinović neće otići zbog smrti male Madine, a komentirao je i Austriju: 'Lockdown je najefikasnija mjera, ali...'

Image
OVO OBRAĆANJE JE POTRAJALO /

Božinović neće otići zbog smrti male Madine, a komentirao je i Austriju: 'Lockdown je najefikasnija mjera, ali...'

Božinović smatra da epidemiju ne možemo riješiti jednom mjerom te da je sve što se radi pokušaj umanjivanja dinamike zaraze.

Iako nisu rijetke kritike da se testiraju samo necijepljeni, dok i cijepljeni mogu prenositi zarazu, u ovome trenutku u sustavima koji rade s najugroženijim skupinama, odnosno u zdravstvu i socijali se ne testiraju svi zaposleni. Ipak, čini se da bi se ta mjera mogla proširiti na sve, a najavio ju je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pitanje o kojem se razmišlja i ako bude nekih novih rješenja, predložit će ih ministar zdravstva", poručio je Božinović.

Osim toga, sam ministar Božinović potvrdio je glasine da se covid-potvrde prodaju na crnom tržištu. Također, policija je danas objavila upravo jednu takvu situaciju gdje je zdravstveni djelatnik izdavao potvrde bez pokrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sankcije i u obrazovnom sustavu?

Zbog nepridržavanja postojećih mjera, odnosno upotrebe covid-potvrda u zdravstvu i socijali do sada je bilo 15-ak otkaza koji su uslijedili mjesec dana od uvođenja mjera u te sektore.

A o sankcijama se počelo govoriti i u obrazovnom sustavu. U prvom upozorenju pred otkaz, od djelatnika škola koji nisu predočili covid-potvrdu, potvrdu o preboljenju ili nalaz testa, treba, po pismenoj uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja poslanoj ravnateljima škola, stajati rok od pet dana za dostavu potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne učine li to, najkasnije 25. studenog im stiže drugo upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza. Tu dobivaju još pet dana za odgovor. Hodogram postupanja u školama podrazumijeva da bi zaposlenici bez valjanog opravdanja izostanka oko 1. prosinca mogli dobiti otkaze.

Ministarstvo je u svom naputku ravnateljima škola, međutim, navelo da je riječ o "prijedlogu mogućih koraka" u slučajevima kršenja Odluke, kao i to da ravnatelji "svoje postupanje mogu prilagoditi individualnim situacijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva su poručili da nije riječ o obveznom postupanju, već da je namjena e-maila koji je ravnateljima poslala njihova uprava bila pomoći ravnateljima koji će sami u skladu sa svojom situacijom odlučiti što će i kada poduzeti u cilju provođenja Odluke.

"Riječ je o neozbiljnoj poruci u ozbiljnoj situaciji. U školama su ionako dovoljno zbunjeni i sigurno im ne trebaju dvosmislene formulacije u stilu "može, ali i ne mora". Bilo bi korektno da ljudi znaju na čemu su", kazao je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs, s druge strane, šalje poruke o nastojanju izbjegavanja otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo