MOGUĆ ZAOKRET U AFERI AGROKOR? / Hoće li Vrhovni sud vratiti vještačenje u spis? Državni odvjetnik potvrdio: 'Ima šanse'

Image
Foto: Patrik Macek/Marko Prpic/PIXSELL

Hrvoj Šipek potvrdila je da će zahtjev za zaštitu zakonitosti podnijeti Vrhovnom sudu RH jer je nužno da taj sud zauzme stav o financijskom vještačenju

22.11.2023.
16:53
Patrik Macek/Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Situacija u aferi Agrokor u srijedu je bila tema rasprave na saborskom Odboru za pravosuđe. Na raspravi su bili glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek sa svojim suradnicima, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te predstavnici Ministarstva gospodarstva i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Hrvoj Šipek je odgovorila na pitanje o zahtjevu za zaštitu zakonitosti što ga, kako je prvi pisao N1, planira podnijeti Vrhovnom sudu RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su pravni stručnjaci s kojima je medij razgovarao uvjereni da eventualno utvrđivanje nezakonitosti u odlučivanju o vještačenju može biti samo deklaratorne naravi, Jurica Ilić, zamjenik glavne državne odvjetnice, na izravno je pitanje - može li Vrhovni sud RH vratiti vještačenje u spis kao zakonit dokaz - odgovorio kako za to “postoji teoretska šansa”.

Image
PAO SLUČAJ AGROKOR /

Todorić se obratio javnosti: ‘Rekao sam da ću pobijediti, Plenković zna u dlaku što je radio, Martina Dalić me ucijenila, Rusi su pritiskali…’

Image
PAO SLUČAJ AGROKOR /

Todorić se obratio javnosti: ‘Rekao sam da ću pobijediti, Plenković zna u dlaku što je radio, Martina Dalić me ucijenila, Rusi su pritiskali…’

Važno je da Vrhovni sud zauzme stav

Najavljen je tako mogući zaokret u aferi Agrokor, a Hrvoj Šipek potvrdila je da će zahtjev za zaštitu zakonitosti podnijeti Vrhovnom sudu RH jer je nužno da taj sud zauzme stav o financijskom vještačenju. Istaknula je da u praksi Vrhovnog suda postoje ranije odluke na koje će se pozivati, ali nije precizirala o kojim se odlukama radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da će upozoriti da je Županijski sud u Zagrebu najprije prihvatio vještačenje kao zakonito, da bi u ponovljenom postupku promijenio svoju odluku.

“Optužno vijeće je tijekom prve sjednice odbilo prijedlogu obrane da se ovo vještačenje izdvoji kao nezakonito. Nakon odluke Visokog kaznenog suda, niži sud morao je tu odluku poštivati”, navela je Hrvoj Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan stav o vještacima

"Smatramo da se ovdje radilo o promjeni stava vezanog za vještake, što bi se moglo odraziti ne samo na slučaj Agrokor već i na vještačenja u drugim predmetima. Očekujem da Vrhovni sud RH donese odluku u skladu sa zakonom i svojom dosadašnjom praksom. Taj sud kao najviši u državi mora jamčiti ujednačenu sudsku praksu i jedinstvenu primjenu zakona. Izuzetno je bitno da imamo stav Vrhovnog suda i za ovaj predmet i za sve ostale predmete", istaknula je Hrvoj Šipek.

Sada se čeka sazivanje nove sjednice optužnog vijeća na kojoj bi trebalo biti jasno što dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoj Šipek nije željela otkriti hoće li državno odvjetništvo u ovom trenutku poduzeti išta protiv KPMG-a, revizorske firma koja je pismeno potvrdila da nije u sukobu interesa u slučaju Agrokor. Poručila je da se sve još analizira.

POGLEDAJTE VIDEO: Protiv Todorića nema ni suđenja ni ključnog dokaza: Kako je gazda srušio najveći slučaj u povijesti hrvatskog pravosuđa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo