Božić je završio /

Mnogi su svoja božićna drvca odbacili, ali njihova svrha tu ne staje: Oko 100 tisuća će u biti zbrinuto i odvezeno u kompostane

Oni najdomišljatiji borova su se rješavali na razne načine: bacajući ih kroz prozore zgrada ili ih jedostavno ostavljali na cesti.

9.1.2021.
7:00
VOYO logo

Iako i dalje traje božićno vrijeme, mnogi su brže bolje na Tri kralja požurili raskititi i odbaciti božićna drvca koja sada krase mnoge gradske ulice.

U tijeku je i njihovo skupljanje, ali iako mnogima ne trebaju, njihova svrha tu ne staje.

Dok su ih neki okitili puno ranije nego inače, drugi su ih se ovih dana odlučili riješiti. Nakon blagdana Sveta tri kralja mnogi su skinuli božićne ukrase sa svojih borova i time zaključili ovogodišnji blagdanski ugođaj.

Oni najdomišljatiji borova su se rješavali na razne načine: bacajući ih kroz prozore zgrada ili ih jedostavno ostavljali na cesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRES IH JE SPOJIO /

Volonter iz redova BBB-a priča o jedinstvu navijača: 'Splićani su mi rekli da mogu doći na Hajdukov Sjever u Dinamovu dresu...'

Image
POTRES IH JE SPOJIO /

Volonter iz redova BBB-a priča o jedinstvu navijača: 'Splićani su mi rekli da mogu doći na Hajdukov Sjever u Dinamovu dresu...'

Božićna drvca bit će odvezena u kompostanu 

Ipak, oko 100 000 borova će u idućih 15-tak dana biti zbrinuto i odvezeno u kompostane, poput ove na odlagalištu otpada Prudinec.

"On ide u otvorene hrpe... nakon nekih 6 do 9 mjeseci imamo prvo prosijavanje i prvi biološki proizvod znači to je organsko gnojivo koje kasnije u mješavini sa vrtnom zemljom koristimo na zelenim površinama", kaže voditelj poslovnice Zrinjevac Igor Toljan

Međutim, uloga odbačenih borova tu ne staje. U ovom energetskom postrojenju u Varaždinu na godinu se obradi 25 tisuća tona drva.

"Božićna drvca koja dolaze na našu lokaciju zbrinjavamo ih na način da ih smeljemo u sjećku, koju transportiramo do naše energane i nju koristimo kao energent za proizvodnju toplinske električne energije", rekao je voditelj energane JuricaKralj

Strujom je opskrbljeno do tisuću varaždinskih kućanstava

Upravo zahvaljujući ovoj biomasi, strujom je opskrbljeno do tisuću varaždinskih kućanstava.

Kralj ovo radi već desetak godina: "Sve više i više se počelo to skupljati i dovoziti k nama , mi to uspješno rješavamo i svi sretni zadovoljni."

A kolika je široka lepeza proizvoda od borova, svjedoči i činjenica da su njihove iglice bogate vitaminom C, pa se tako koriste u proizvodnji kozmetike, meda, sirupa pa čak i eteričnih ulja koje pomaže kod infekcije dišnih putova i prehlade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo