REAKCIJE / Mlijeko više neće biti jeftinije od litre vode: otkrivamo kako će ministarstvo poljoprivrede srušiti dampinške cijene

Hrvatski mljekari čekali su godinama, ali su i dočekali novi zakon kojim će se spriječiti dampinške cijene mlijeka

25.2.2018.
18:43
VOYO logo

150 krava  na farmi u Rugvici na godinu daju oko milijun litara mlijeka. Borba za opstanak na tržištu za ovog i druge hrvatske mljekare sve je teža iz dana u dan. "Moje gospodarstvo, kao i većina gospodarstava u Hrvatskoj vrlo teško opstaje u ovom sektoru iz svima nama poznatih razloga i niske cijene mlijeka.

Za prošli mjesec je iznosila  negdje oko 2,75 kuna i s time da smo prije par dana dobili informaciju iz naše mljekare da će cijena za 3. mjesec ići dolje", priča nam Kristijan Pandek, vlasnik farme krava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodna cijena mlijeka je oko 3 i pol kune. Cijene otkupa ruši konkurencija iz uvoza. "Moj otkupljjivač smanjenje cijene pravda time da su njihova skladišta puna i da ne naše mlijeko ne može prodat na polici", objašnjava Pandek.

Na policama mlijeko i voda često koštaju jednako. Litra obične vode u trgovini se može naći po cijeni od 5, 99 kuna, isto toliko košta i litra mlijeka uvezena iz Bosna i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nerijetko se na akciji nađe i mlijeko upola jeftinije. Dampinškim cijenama trebao bi stati na kraj novi Zakon i kontrole mlijeka po trgovinama. "Očekujem da će zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji od 31.3. kreće u punu primjenu riješiti problem damping cijena koje danas definitivno imamo", kazao je za RTL Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede. 

Mlijeko se ne bi smjelo prodavati po cijeni nižoj od nabavne. U suprotnom kazne mogu biti i do 5 milijuna kuna. U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori zadovoljni su donošenjem zakona, no kažu - on će riješiti samo dio problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenje je jednostavo, a to je da Zakon digne na razinu EU ili direktive, to bi bilo idealno rješanje ne samo za nas nego i cijele Europe", tvrdi Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Proizvodnja mlijeka na hrvatskim farmama iz godine u godinu drastično pada. "Kada vi imate na polici mlijeko koje se prodaje za 3 i pol kune koje nije podložno nikakvim kontrolama i imate naš proizvod hrvatski domaći proizvod napravljen na hrvatskim faramam i prerađen u hrvatskoj tvornici nažalost to ima utjecaj da potrošač nije još uvijek doovljno osviješten i ne bira proizvod", kazala je Rašeljka Maras, Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljekari kažu da bi se kupnjom domaćeg mlijeka sačuvao poso za njih 20 tisuća. Jedan od njih je i Kristijan koji je nakon završenog fakulteta umjesto ureda odabrao farmu.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo