ALARMANTNo! / Mladi Hrvati u vrhu po konzumaciji alkohola: 'Lako prelazi u ovisnost'

Image
Foto: Shutterstock

Njih gotovo polovina (45 posto) u posljednjih je mjesec dana barem jednom konzumiralo veću količinu alkohola

7.2.2024.
12:10
Shutterstock
VOYO logo

Prema novom istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), mladi Hrvati u dobi od 15 do 16 godina u samom su europskom vrhu po konzumaciji alkohola, piše u srijedu Večernji list.

Njih gotovo polovina (45 posto) u posljednjih je mjesec dana barem jednom konzumiralo veću količinu alkohola. Ovaj alarmantan postotak stavlja Hrvatsku među vodeće europske nacije po konzumaciji alkohola među mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
lijepa 'flaša' domovino /

Pošast alkoholizma među maloljetnicima, završavaju na hitnoj: 'Vrijeme je da se uhvatimo u koštac s tim problemom'

Image
lijepa 'flaša' domovino /

Pošast alkoholizma među maloljetnicima, završavaju na hitnoj: 'Vrijeme je da se uhvatimo u koštac s tim problemom'

Na petome mjestu

U usporedbi s drugim zemljama, situacija u Hrvatskoj izrazito je loša. Na prvome mjestu po konzumaciji alkohola nalazi se Danska, u kojoj 51 posto mladih konzumira veće količine alkohola, a Hrvatska je na petome mjestu – ispred nas su još samo Nijemci, Austrijanci i Slovaci.

Iznenađujuće je da su zemlje poput Norveške i Islanda, koje su poznate po strožim mjerama kontrole alkohola, zabilježile znatno manje postotke konzumacije među mladima. Samo 16 posto mladih Norvežana i 8 posto mladih Islanđana prijavilo je konzumaciju većih količina alkohola u istom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nama susjednih zemalja na listi se nalaze još i Mađari s 42 posto, Slovenci s 41, Srbi s 36, Talijani s 35 i Crnogorci s 28 posto.

U regiji od Hrvatica više piju samo Slovenke

OECD je nedavno proveo još jedno istraživanje prema kojem su se na svjetskom popisu najvećih alkoholičarki našle i Hrvatice, od kojih u regiji više piju jedino Slovenke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Katarine Marić Beraković, magistrice sestrinstva i dopredsjednice Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije, alkoholizam kod mladih lako prelazi u ovisnost. Kada osoba jednom počne piti, nikad se ne zna hoće li stati na tome ili će prijeći onaj začarani prag i zakoračiti u svijet ovisnosti.

A kada jednom prijeđe u svijet ovisnosti, dok dođe u bolnicu ili klub na liječenje, već je duboko u problemu, jer nije ovisnik onaj tko se samo jednom napije. Ovisnost se razvija godinama, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Čak 90% maloljetnika u Hrvatskoj konzumiralo je alkohol, polovica njih prije 13. godine Liječnica: 'Djeca dolaze potpuno bez svijesti'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo