PRONAĐENI SVI PUTNICI SA SPORNOG LETA ZA ZAGREB: /

'Sve je pod kontrolom'; visok skok zaraženih u Srbiji

Image
Foto: Daniel KASAP/HINA/POOL/PIXSELL

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježena je jedna novooboljela osoba, a riječ je o osobi koja dolazi iz Koprivničko-križevačke županije

5.6.2020.
8:36
Daniel KASAP/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo
  • Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je 2247
  • Oporavilo je 2113 oboljelih, a umrlo 103
  • U svijetu je potvrđeno 6.596.048 zaraženih koronavirusom
  • Oporavilo se 3.187.862, a umrlo 388.419

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Locirani svi koji su letjeli sa zaraženim muškarcem

23:10 Epidemiološka služba locirala je svih 66 putnika koji su bili na istom letu s muškarcem koji je u četvrtak došao u Hrvatsku i kojem je potvrđena infekcija virusom SARS-coV-2, nakon četiri dana bez novozaraženih u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve je pod kontrolom, dobili smo popis putnika od Croatia Airlinesa i putnici koji su sjedili dva reda ispred i dva reda iza putnika kojem je potvrđena infekcija u samoizolaciji su 14 dana. Nisu svi putnici u samoizolaciji jer je gospodin nosio masku. Nitko zasad nema simptome', kazao je za Večernji list doc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Preventivno je na dva tjedna s letova skinuto i petero članova kabinske posade s tog leta Croatia Airlinesa, kojim je iz Frankfurta 31. svibnja stigao mlađi muškarac s područja Koprivničko-križevačke županije, inače zaposlen u SAD-u. Letačko pak osoblje nije poslano u samoizolaciju jer su u kabini bili zaštićeni od kontakta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Crna Gora ukida obvezno nošenje maske, roditelji se vraćaju na posao

22:40 Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti ukinulo je u petak mjeru obveznog nošenje zaštitnih maski u većini zatvorenih javnih prostora, čime je napravljen veliki korak ka normalizaciji života dva i pol mjeseca nakon što je 17. ožujka u toj državi potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Zaštitne maske su ostale obvezne za zaposlene i pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, domovima za strare, zaposlenih u vrtićima te za putnike vozilima javnog prevoza.

Crnogorska vlada donijela je i odluku da od ponedjeljka prestaje vrijediti mjera kojom je jednom od roditeljia djece mlađe od 11 godina odobreno plaćeno odsustvo s posla, jer su od jučer ponovo počeli da rade vrtići. Tu mjeru crnogorske vlasti donijele su sredinom ožujka nekoliko dana prije nego što je u Crnoj Gori potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora je prva „corona free“ država u Europi koja je 2. lipnja, a nakon što 28. dana uzastopce na svojoj teritoriji nije zabilježila novi slučaj zaraze virusom COVID-19, proglasila je kraj epidemije.

Crnogorski premijer Duško Marković priopćio je da je Crna Gora u ovom trenutku otvorila granice sa 131 zemljom, u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa ispod 25 na 100 tisuća stanovnika, istaknuvši da njegova država čuvajući epidemiološku situaciju stvara pretpostavke za početak turističke sezone i što bolju valorizaciju turističkog potencijala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Država je spremna i uradila je sve što je do nje: obranili smo se od virusa, zaštitili smo naše građane i otvorili granice prema svim zemljama čiji su epidemiološki kriteriji slični našim“ priopćio je Marković tokom događaja “Otvoreno s Premijerom” koji tradicionalno organizira Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Marković je, upitan o predstojećoj turističkoj sezoni, priznao da je čitava situacija zabrinjavajuća i da predstavlja veliki udar na crnogorsku ekonomiju.

“Zemlje i dalje drže zatvorene svoje granice. Postoji pojedinačno otvaranje bez širih i većih mogućnosti. Nema koordiniranog i usuglašenog pristupa kada je u pitanju Europska unija ni unutar EU, a posebno u odnosu na treće zemlje. Tako da u ovom trenutku rezultat koji ima Crna Gora kao prva i jedina 'corona free' destinacija ne daje nam dobre nade da turizam ima šanse u ovoj godini. Ali mi se nećemo predati”,rekao je Marković.

Među državama koje nisu u potpunosti otvorile granice sa Crnom Gorom je i Hrvatska, koja je kako je tijekom posjete zvanične posjete Podgorici rekao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nije otvorila granicu sa susjednom državom jer se uskladila s europskom politikom po pitanju granica u okviru borbe protiv koronavirusa. EU je, naime, preporučio da se granice prema trećim zemljama ne otvaraju prije 15. lipnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema projekciji crnogorske vlade crnogorsko gospodarstvo u ovoj godine će pasti 6,8 posto, dok će pad prihoda u turizmu iznositi oko 40 posto.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji registrirano 96 novih slučajeva, dvostruko više no u četvrtak

20:16 Srbija je u petak zabilježila iznenadni skok broja zaraženih koroanvirusaom jer je za posljednja 24 sata među 4795 testiranih osoba registrirano 96 novih slučajeva, dvostruko više nego u četvrtak (48), no epidemiolozi tvrde kako "nema mjesta panici", već samo oprezu.

Epidemiolog Zoran Radovanović, drži da je skok broja oboljelih "neprijatno iznenađenje", podsjećajući da je "već nekoliko dana veći broj novooboljelih nego što bi se očekivalo".

Njegova je ocjena da se posljednjih dana "vjerojatno pojavilo neko novo žarište".

Komentirajući povećanje broja novooboljelih Radovanović je objasnio da nikada "epidemijska krivulja ne ide ravnomjerno, uvijek ima povremenih skokova i ide zupčasto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, aludirajući na izbornu kampanju za opće izbore 21. lipnja, ocijenio kako bi se moglo dogoditi da u vrijeme izbora broj oboljelih bude između nula i pet.

"Možda nam je 21. lipnja učinio da malo nestabilnije krenemo ka odluci da je sve prošlo, a u stvari još nije", rekao je Radovanović, ocijenivši da se "možda se prebrzo pristupilo relaksiranju mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali čak i da nije, dešava se da izbije poneko žarište, da se poveća broj oboljelih", rekao je Radovanović agenciji FoNet.

"Nema mjesta panici, ali treba biti oprezan", izjavio je član Kriznog stožera epidemiolog Branislav Tiodorović komentirajući porast broja novozaraženih koronavirusom.

Krizni stožer je, kako prenosi RTS, poslije današnje sjednice odlučio da, uz zadržavanje udaljenosti od jednog metra, više nema ograničenja broja osoba koje se mogu okupiti na otvorenom prostoru.

U zatvorenom prostoru umjesto dosadašnjih 100 ubuduće pod istim uvjetima može biti do 500 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiodorović je objasnio da osobe pozitivne na prisustvo koronavirusa koje nemaju simptome više ne moraju da ići u privremene bolnice, već u kućnu izolaciju na 14 dana, nakon čega se moraju ponovnoi testirati.

"Od 15. lipnja očekujemo popuštanje svih ograničenja u Europi, one će uskoro biti skinute i ja se nadam da ćemo i mi na Balkanu biti oslobođeni toga", rekao je Tiodorović za RTS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju ministarstva zdravstva, u Srbiji je u posljednja 24 sata od posljedica infekcije covida-19 preminula još jedna osoba, dosad ukupno 247, dok je broj zaraženih s današnjih 96 dosegnuo 11.667 osoba.

Na bolničkom liječenju je 390 osoba, od kojih je trenutno na respiratorima 12.

Od početka epidemije u Srbiji 6. ožujka do danas testirana je ukupno 266.061 osoba, a od ukupno 11.667 zaraženih izliječen je 6.931 pacijent, priopćilo je Ministarstvo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove upute Svjetske zdravtvene organizacije oko maski

18:50 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je svoje smjernice u petak i preporučila da vlade potaknu stanovništvo da nosi maske na javnim mjestima gdje postoji rizik transmisije koronavirusa.

U novim smjernicama, čiju su izradu potaknuli rezultati studija provedenih u posljednjih nekoliko tjedana, WHO naglašava da su maske samo jedan u nizu alata koji mogu smanjiti rizik transmisije, ali ne bi trebale pružiti lažan osjećaj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savjetujemo vlade da potaknu stanovnike da nose maske. Točnije, neka nose masku od tkanine, to jest, nemedicinsku masku", rekla je za Reuters u intervjuu Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za koronavirus.

"Imamo sada rezultate istraživanja", dodala je.

"Sada imamo dokaze da ako se postave ispravno (maske) mogu biti barijera potencijalno zaraznim kapljicama", navodi Kerkhove.

Dok su neke države i dio američkih saveznih država preporučile ili nametnule nošenje maski u javnosti, WHO je prethodno govorio da nema dovoljno dokaza o (ne)učinkovitosti maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučivali su da maske nose bolesni i oni koji za njih brinu.

Ostaje na snazi preporuka da zdravstveni radnici, koji su u kontaktu s osobama koje imaju koronavirus ili se sumnja da ga imaju, nose maske, rekla je Van Kerkhove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ta je preporuka proširena te se savjetuje da svi radnici, koji su u kontaktu s bilo kojim pacijentom ili štićenicima staračkih domova, cijelo vrijeme nose masku, kazala je.


Nove nejasnoće oko kontroverznog hidroksiklorokina

18:00 Članak u utjecajnom medicinskom časopisu The Lancet u kojem se navodi da hidroksiklorokin povećava rizik od smrti od covida-19, povučen je, što dodatna pojačava nejasnoće oko tog lijeka koji je promovirao američki predsjednik Donald Trump. Medicinski časopis The Lancet povukao je članak nakon što su se od njega ogradila trojica od četvorice autora navodeći zabrinutosti zbog kvalitete i istinitosti podataka u njoj.

Taj lijek protiv malarije promovirao je Trump za borbu protiv covida, rekavši da ga svakodnevno uzima, a sporan je ponajviše zbog implikacija iz studije objavljene u The Lancetu prošlog mjeseca, koja je dovela do toga da je više istraživanja zaustavljeno.

Image
POVUČENA STUDIJA O LIJEKU PROTIV KORONAVIRUSA KOJEG JE PROMOVIRAO TRUMP: /

Autori zabrinuti zbog kvalitete i istinitosti podataka

Image
POVUČENA STUDIJA O LIJEKU PROTIV KORONAVIRUSA KOJEG JE PROMOVIRAO TRUMP: /

Autori zabrinuti zbog kvalitete i istinitosti podataka


Do kraja lipnja slobodno unutar šengena

17: 17 Povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson izjavila je u petak kako očekuje da će se ograničenja na unutarnjim granicama EU-a ukinuti do kraja lipnja, a da bi se početkom srpnja mogla početi ukidati ograničenja za ulazak u EU iz trećih zemalja. "Osobno vjerujem da ćemo se do konca lipnja vratiti punom funkcioniranju šengenskog prostora i slobodnom kretanju građana", rekla je Johansson na konferenciji za novinare nakon video konferencije ministara unutarnjih poslova zemalja članica.


Španjolska otvara granice turistima 1. srpnja

17:40 Španjolska će početi otvarati granice stranim turistima od 1. srpnja, rekla je u petak vladina glasnogovornica Maria Jesus Montero, dan nakon što je došlo do nejasnoća oko datuma od kojeg turisti mogu početi ulaziti u zemlju.

Unatoč tome što uvelike ovisi o turizmu, koji generira oko 12 posto BDP-a, Španjolska oklijeva otvoriti granice bez širokog dogovora na razini EU-a o definiciji sigurnog putovanja.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Pieter De Crem rekao je ranije da je Španjolska iznimka u općoj želji zemalja EU-a i Schengena da se unutarnje granice otvore 15. lipnja.

JEDNA OD NAJPOGOĐENIJIH ZEMALJA OTVARA GRANICE ZA TURISTE: Najava došla nakon desetodneve žalosti za žrtve epidemije


Ličko-senjska županija ukida dnevna izvješća o koronavirusu

16:05 - Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije nakon 100 dana od početka rada i svakodnevnog izvještavanja javnosti o epidemiji koronavirusa prestaje s dnevnim izvještavanjem jer novooboljelih nema 48 dana, objavio je u petak župan Darko Milinović.

Stožer je odradio odličan posao, pogrešaka nije bilo, ustvrdio je Milinović i najavio tjedna medijska priopćena ponedjeljkom, osim ako ne bude hitnih slučajeva.

Stožer se formirao 27. veljače, prva je zaraza bila 20 ožujka. Od tada je zaraza potvrđena kod 22 osobe, jedna je umrla, a ostali su ozdravili, te već 48 dana nema novooboljelih.

Prema Milinovićevoj ocjeni, u tih su se sto dana dogodile dvije krizne situacije, prije svega karantena na Udbini, ali i kriza izazvana panikom zbog formiranja izolacije za zaražene osobe u Učeničkom domu u Gospiću.

Širenje bolesti uspješno je zaustavljeno, istaknuo je. Pod epidemiološkim je nadzorom bilo 869 osoba, na prisutnost virusa testirala se 481 osoba, a Stožer je zasjedao 20 puta i donio 127 preporuka.

Utvrđeno je ukupno 44 prekršaja, što je dobar pokazatelj pridržavanje mjera, ocijenio je Milinović i poručio građanima da se nastave odgovornio ponašati jer proglašenje epidemija još nije službeno ukinuto.


'Nije gotovo' : porast zaraženih u nekim državama nakon ublažavanja karantene - WHO

15:50 - Neke države imaju "blagi porast" broja zaraženih dok se ublažava karantena pa se stanovništvo mora zaštititi od koronavirusa, a vlasti nastaviti testiranja, rekla je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Epicentar pandemije trenutno je u zemljama Srednje, Južne i Sjeverne Amerike, posebno Sjedinjenim Državama, rekla je glasnogovornica WHO Margaret Harris.

"Blagi porast (u broju zaraženih), da, vidjeli smo u državama širom svijeta - ne govorim posebno o Europi - kad se ublažava karantena, kad se mjere fizičke udaljenosti ublažavaju, ljudi to ponekad protumače kao 'Dobro, gotovo je'", rekla je Harris na brifingu u Ženevi.

"Nije gotovo. Bit će gotovo tek kad nigdje na svijetu neće biti virusa", rekla je.

Harris je referirajući se na prosvjede zbog ubojstva Georgea Floyda u SAD-u prije 10 dana rekla da prosvjednici moraju poduzeti mjere opreza.

Image

Peaceful Black Lives Matter demonstrators protest the death of George Floyd. New York, NY - 04 JUN 2020. George Floyd memorial at Cadman Plaza, New York, USA - 04 Jun 2020,Image: 527132019, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Kako bi izbjegli zarazu, WHO savjetuje ljudima da i dalje održavaju fizičku distancu od najmanje metar, često peru ruke te ne diraju usta, nos i oči, rekla je Harris.


Zaplet pri ulasku Austrijanaca u Sloveniju

14:11 - Premda je Slovenija za petak najavila otvaranje granice s Austrijom i mogućnost slobodnog ulaska austrijskih državljana bez prijašnjih ograničenja zbog covida-19, austrijski su državljani ipak u petak ujutro vraćani s granice. Rekao je to na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade Jelko Kacin, navodeći kako pretpostavlja da se radi o "šumu u komunikaciji".


U Hrvatskoj nema novozaraženih

13:53 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2247. Novooboljelih nema. Do sada je testirano 68267 osoba, od toga 270 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 12 osoba. Od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Ukupan broj ozdravljenih je 2113, što je 8 novoozdravljenih u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 103, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr


Virovitičko-podravske županija je i dalje 'corona free'

13:48 - Virovitičko-podravska županija je i nadalje „corona free" županija. Na području, već tri dana nema više ni jedna oboljela osoba. Točno je 34 dana prošlo od posljednje oboljele osobe s područja naše županije, javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Podsjetimo, od početka pandemije, devet osoba oboljelo je od korona virusa, osmero se oporavilo, jedan je muškarac preminuo od COVID-19. U posljednja 24 sata, 6 osoba testiranih na korona virus je bilo negativno. Ukupno je, od početka pandemije s područja županije, testirano 1245 osoba.


Dvostruko veća prijetnja smrti od Covida za osobe s povišenim krvnim tlakom

13:22 - Opasnost od smrtnog ishoda za hospitalizirane oboljele od Covid-19 dvaput je veća u hipertoničara, pokazuje studija objavljena danas, a tim se pacijentima savjetuje da nastave uzimati lijekove za povišeni krvni tlak. "Važno je da pacijenti koji pate od povišenog krvnog tlaka shvate da su u skupini povećanog rizika za smrt od Covid-19", kazao je jedan od voditelja studije, primarijus Fei Li, kardiolog u bolnici Xijing u Xianu (središnji dio Kine). Rizik je još veći u pacijenata koji su prestali uzimati terapiju ako su primljeni u bolnicu zbog Covid-19, u odnosu na one koji su nastavili uzimati antihipertenzive (lijekove za povišeni krvni tlak), stoji u studiji u medicinskom časopisu European Heart Journal.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U toj opservacijskoj studiji, kineski i irski znanstvenici retroaktivno su analizirali podatke gotovo 2.900 pacijenata hospitaliziranih između 5. veljače i 15. ožujka u bolnici Huo Shen Shan u gradu Wuhanu, ishodištu pandemije koronavirusa, prenose agencije AFP i Reuters. Gotovo 30 posto hospitaliziranih osoba, a riječ je o 850 pacijenata, patilo je od povišenog krvnog tlaka. Od tog broja 4 posto je umrlo od Covid-19, u odnosu na 1,1 posto umrlih koji nisu bolovali od hipertenzije.


Dva slučaja zaraze u Sloveniji

13:19 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata zabilježena dva nova slučaja zaraženih koronavirusom, oba u gradu Jesenice 60-ak kilometara sjeverno od Ljubljane, potvrdila je u petak slovenska vlada. U općoj bolnici u Jesenicama zaraza je potvđena kod medicinske sestre s gastoenterološkog odjela, ali je utvrđeno da to nije bio prijenos s nekog od pacijenata u bolnici. "Jedan je dan bila na poslu i osjetila simptome, uzet joj je bris koji je bio pozitivan", kazao je ravnatelj spomenute bolnice Miran Rems. Izvor prijenosa još nije utvrđen.

Ostalom medicinskom osoblju uzeti su brisevi i rezultat testiranja još nije poznat. Nitko od njih nema simptome covida-19, šestoro ih je otišlo u karantenu odlukom lokalnog epidemiologa, a bolnica do daljnjega ostaje zatvorena za vanjske posjete. I druga potvrđena zaraza potječe iz Jesenica, iz jedne osnovne škole, a navodno se radi o osobi u rodbinskim vezama sa zaraženom medicinskom sestrom, prenose slovenski mediji. Nakon 828 testova i dva novooboljela ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao je na 1479, a u zadnja 24 sata nijedna zaražena osoba nije preminula, pa broj smrtnih slučajeva ostaje 109. U Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani i dalje je samo 6 pacijenata primljenih zbog covida-19, nitko od njih nije na intenzivnoj njezi ili na respiratoru.


Bundesbank: Njemačkoj će trebati dvije godine da se oporavi od recesije

11:40 - Njemačko gospodarstvo ove će godine znatno pasti i možda će mu trebati dvije godine da to nadoknadi, priopćio je danas Bundesbank pridružujući se brojnim prognostičarima koji predviđaju spori oporavak od recesije koju je izazvala pandemija koronavirusa.


Beroš: 'Još nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije'

11:39 - Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas kako još nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. "Ovo je nova bolest, novi virus i ne znamo sve okolnosti njegova ispoljavanja. Možda dođe do drugog vala, možda ne. Moramo biti oprezni. Otvorili smo se turizmu, dolaze strani građani koji u svakom trenutku mogu donijeti virus, a da to i ne znaju, i moramo biti spremni, oprezni, no zbog toga još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije."


Zemlje EU-a se žure otvoriti granice uoči ljetne turističke sezone

11:06 - Zemlje diljem Europe žele žure ponovno otvoriti svoje granice na vrijeme za ljetnu turističku sezonu. No, dok neke države rade zajedno, to još nije organizirano širom EU-a. Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kaže da želi da sve zemlje EU-a u petak dogovore datum za kraj lipnja. Italija je otvorila svoje granice u srijedu, ali ne žure se svi doći. Austrija je u srijedu navečer ukinula granična ograničenja za sve susjedne zemlje osim za Italiju.

Španjolska planira ponovno otvoriti svoje granice 1. srpnja samo za susjede Francusku i Portugal. Još nije spremna za otvaranje prema drugim zemljama, pa će se svaki pokušaj EU-a da koordinira ponovno otvaranje biti nezgodan. Belgija je jedna od država EU-a za koje se očekuje da će svoje granice otvoriti 15. lipnja. Francuska se također nada da će se turisti vratiti i gura plan za ukidanje svih granica u Schengenu, javlja BBC.


Jučerašnji novozaraženi stigao u Zagreb zrakoplovom

10:58 - Nakon četiri dana bez novozaraženog, jučer je jedan slučaj zabilježen u Zagrebu. Riječ je o mlađem muškaracu koji radi u SAD-u koji je u Hrvatsku stigao zrakoplovom. Po dolasku u Hrvatsku testiran je zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, gdje je potvrđeno da je zaražen koronavirusom. Opširnije.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema oboljelih od Covid-19

10:55 - Na području Vukovarsko-srijemske županije više nema oboljelih osoba od COVID-19, te je epidemiološka situacija i dalje stabilna. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 41, od čega je 41 izliječenih. U protekla 24 sata testirano je 4 osobe, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 2242.


Češka danas otvara granice s Austrijom, Njemačkom i Mađarskom

10:53 - Češka vlada odlučila je u od petka u podne u potpunosti otvoriti granice s Austrijom i Njemačkom i dopustiti putovanje u Mađarsku bez ograničenja, objavio je premijer Andrej Babiš. Češka je u četvrtak potpuno otvorila i granicu sa Slovačkom. „Ljudi koji posjećuju te države ne trebaju se testirati na koronavirus niti biti u karanteni“, rekao je Babiš na konferenciji za medije. „Želimo se vratiti u normalu, a i za Češku može biti dobro ako ljudi iz tih država dođu i troše svoj novac ovdje“, dodao je.

Ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček kazao je kako su uklonjene sve restrikcije na putovanje u i iz Austrije i Mađarske, no da će putnici koji idu u Njemačku i dalje trebati poštivati pravila za ulazak koje je odredio Berlin. Česi planiraju od 15. lipnja dopustiti ulazak bez ograničenja iz više od 20 europskih država, a putnici koji stižu iz zemalja u kojima je epidemija i dalje raširena morat će pokazati negativan test na covid-19 ili biti u karanteni.


Singapur planira svim građanima omogućiti uređaj za praćenje zaraze

10:46 - Singapur uskoro planira predstaviti nosivi uređaj koji će identificirati ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženima koronavirusom, a ako se pokaže uspješnim dobit će ga svih 5,7 milijuna stanovnika, rekla je vlada u petak. Grad-država je već razvio prvu aplikaciju za pametne telefone te vrste kako bi identificirao i upozorio ljude koji su bili u kontaktu s nositeljima koronavirusa, no bluetooth tehnologija imala je probleme i aplikacija nije toliko korištena.

"Razvijamo i uskoro ćemo predstaviti nosivi uređaj koji neće ovisiti o posjedovanju pametnog telefona", rekao je ministar vanjskih poslova Vivian Balakrishnan u petak u parlamentu. "Ako uređaj radi, možda ćemo ga distribuirati svima u Singapuru. To će biti sveobuhvatnije i pobrinut će se da smo svi zaštićeni." Uređaj koji se razvija može se nositi na vezici ili se držati u torbici, dok će raditi na baterije, rekao je Balakrishnan prošli mjesec u intervjuu za Sky News Australia. Vlada nije precizirala hoće li nošenje uređaja biti obavezno. Singapursko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u petak još 261 slučaj covida-19, što je najmanji porast u gotovo dva mjeseca, tako da ih je sada ukupno 37.183.

Image
Foto: Profimedia

November 2019 - Merlion Lion, Symbol of Singapore, & Water Spout, Singapore Harbour or Harbor, Singapore,Image: 515766679, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no

Nema novozaraženih u Istri

10:40 - Unutar 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije svi ispitani uzorci brisa, negativni su na koronavirus. Nema novooboljelih, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:39 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1 osoba, 6 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 1314 osobe. Danas je 23. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.


U BiH nema novozaraženih

9:23 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u četvrtak je na prisustvo koronavirusa testirano 180 uzoraka i ni jedan se nije pokazao pozitivnim. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, 4. lipnja u BiH registrirano je manje od 500 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja Klix.


Fidži se proglasio slobodnim od korone

9:05 - Pacifički otok Fidži proglasio se slobodnim od koronavirusa, nakon što je izliječen i posljednji poznati zaraženi pacijent. Premijer Frank Bainimarama rekao je da je uspjeh rezultat "odgovorenih molitvi, marljivog rada i afirmacije znanosti". Fidži je bio među nekolicinom otoka u Tihom oceanu koje je pogodio virus. Prvi slučaj zabilježen je sredinom ožujka, što je izazvalo paniku u cijeloj zemlji, piše BBC.


U Španjolskoj donesena prva presuda u korist zdravstvenih radnika

7:42 - Sud u pokrajini Aragón, na istoku Španjolske, donio je u četvrtak osuđujuću presudu protiv tamošnje regionalne vlade jer zdravstvenim radnicima nije osigurala zaštitni materijal za liječnje oboljelih od koronavirusa. To je prva ovakva presuda u Španjolskoj, jednoj od najpogođenijih zemalja, gdje je u zadnja tri mjeseca zaraženo više od 50.000 zdravstvenih djelatnika. Svaki peti oboljeli od koronavirusa je liječnik ili medicinska sestra.

U sudskoj presudi je navedeno kako je vlada Aragóna ugrozila zdravlje i život zdravstvenih djelatnika te joj je naređeno opremanje svih javnih i privatnih liječničkih ustanova potrebnom opremom. Presuda, u kojoj nije spomenuto financijsko obeštećenje ili druge kazne za odgovorne, donesena je nakon što je sindikat pokrenuo sudsku tužbu.

"Ovo je simbolična odluka kojom je potvrđeno da vlada nije ispunila svoju obvezu", izjavio je predsjednik sindikata Leandro Catalán. Dužnosnica regionalne vlade rekla je kako joj je sud naložio opremanje zaštitnim materijalom tamošnje ustanove "što se i provodi“. "I dosad smo to radili u skladu sa svojim mogućnostima“, napomenula je.

Odgovornost je bila na vladi

Vlada Aragóna je na suđenju tvrdila da je za nedostatak zaštitne opreme odgovorna središnja lijeva španjolska vlada iz Madrida, no sutkinja je navela kako je odgovornost bila na autonomnoj vladi.

U zemlji s 47 milijuna stanovnika koronavirusom je zaraženo 240.660 osoba a zdravstveni radnici izliječili su njih 150.400. Kada se virus pojavio u Španjolskoj krajem veljače morali su se štiti improviziranim materijalom pa su na društvenim mrežama osvanule i fotografije na kojima se vide sanitarni radnici kako se štite vrećama za smeće. Dosad je preminulo više od 60 liječnika i medicinskih sestara.

Dobit će nagradu

U srijedu je zaklada nagrade Princeza od Asturije (Premio Princesa de Asturias), kojom se svake godine odaju priznanja za iznimna postignuća u Španjolskoj, izvijestila kako će u listopadu ta nagrada biti dodijeljena "zdravstvenim radnicima koji rade na prvoj crti protiv covida-19“.

Hrvatska liječnica na popisu za priznanja

Hrvatska liječnica Amadea Mjertan (30), koja tri mjeseca u Madridu liječi oboljele od koronavirusa, također bi trebala dobiti to priznanje. Amadea, iz slavonskog mjesta Pleternice, tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida. Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja gdje su prvi zaraženi počeli pristizati krajem veljače.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo