nakon varaždina /

Mjesto za nadarenu djecu: Split dobiva Centar izvrsnosti matematike

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitsko-dalmatinska županija u taj je Centar uložila 300 tisuća kuna te najavila otvaranje još dva nova Centra - informatike i novih tehnologija - za što će izdvojiti više od 1,2 milijuna kuna

8.11.2016.
13:49
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Split je, uz Varaždin, drugi grad u Hrvatskoj koji će u subotu otvoriti vrata Centru izvrsnosti matematike kojeg će do proljeća iduće godine pohađati 214 učenika osnovnih i srednjih škola, s kojima će svake subote raditi 70 mentora.

Splitsko-dalmatinska županija u taj je Centar uložila 300 tisuća kuna te najavila otvaranje još dva nova Centra - informatike i novih tehnologija - za što će izdvojiti više od 1,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Zlatko Ževrnja objasnio je da je matematika bitna i za učenike u osnovnoj i u srednjoj školi te da se pri upisu u srednju školu, kod polaganja državne mature ili prilikom upisa na fakultet, očekuju dobre ocjene iz tog predmeta.

Zabrinjava ga činjenica da je danas sve manje djece zainteresirano za upis prirodnih i tehničkih znanosti, iako su tehničke znanosti pokretač razvoja zajednice zbog čega splitski Centar i ima posebnu vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raduje nas što se velik broj učenika prijavio na testiranje i što je stručno povjerenstvo odabralo njih 214 koji će pohađati Centar. Mislim da će dobiti dobru priliku za proširenje temeljnog znanja i tako u budućnosti ostvariti bolji uspjeh, kazao je Ževrnja.

Učenici će Centar izvrsnosti pohađati svake subote u zgradi splitske III. gimnazije počevši od 19. studenog ove do 11. ožujka 2017. godine. 

Kako je rekao voditelj Odsjeka za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Ilija Krišto, svim učenicima je osiguran prijevoz i obrok te potreban pribor, a dolazit će iz Splita, Sinja, Trogira, Runovića, Podgore, Pučišća na Braču, Blata na Korčuli.

Županija splitsko-dalmatinska je, kaže, na sebe preuzela sve organizacijske i financijske obveze te do kraja ove godine planiraju za Centar izvrsnosti izdvojiti oko 300 tisuća kuna, dok je za 2017. planirano nešto više od 1,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iduće godine planiramo otvoriti bar još dva centra i to Centar izvrsnosti informatike i Centar novih tehnologija koji će prvenstveno uključivati robotiku jer naši učenici na tom području postižu izvrsne rezultate", rekao je Krišto te dodao da mu je to najdraži projekt u 25 godina rada u administraciji obrazovanja jer se odnosi na nadarenu djecu koja se, kaže, nerijetko tretiraju kao djeca s posebnim potrebama.

"Nažalost, kod nas nadaren znači biti čudan i asocijalan", rekao je Krišto te naglasio da su se na osnivanje Centra i odlučili jer unas ne postoji ni državni niti lokalni sustav koji bi omogućavao rad s nadarenom djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica III. gimnazije Mirjana Matijević izvijestila je da je testiranju pristupilo 707 učenika, a njih 214 je primljeno i to 135 osnovaca i 79 srednjoškolaca koji će biti raspoređeni u 14 grupa. Objasnila je da su prilikom objave aplikacije i poziva učenicima da se prijave u Centar izvrsnosti radi testiranja istovremeno pozvali i mentore kojih se prijavilo ukupno 70, a koji će za svoj rad dobiti naknadu.

"Uglavnom se radi o profesorima matematike od osnovnih i srednjih škola, pa sve do fakulteta. Čak nam se prijavila naša bivša učenica, a danas profesorica na jednom zagrebačkom fakultetu", kazala je ravnateljica Matijević.

Svečano otvorenje splitskog Centra izvrsnosti iz matematike bit će u subotu na Medicinskom fakultetu, a kako je najavljeno u županiji, očekuje se i dolazak ministra znanosti, obrazovanja i športa Pave Barišića.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo