sdp i hdz zamijenili uloge / Mirovinska reforma primjer licemjerne politike: Za jedno su dok su u oporbi, a drugo rade na vlasti

Je li prikupljanje potpisa inicijative '67 je previše' ispolitizirano?

29.4.2019.
8:26
VOYO logo

Je li prikupljanje potpisa inicijative "67 je previše" ispolitizirano? Pitanje je to oko kojeg se spore HDZ i SDP. Ipak, ne prolazi ispod radara da se političari zauzimaju za jedno rješenje dok su u oporbi, a sasvim drugo rade kada su na vlasti.

Tako je i ovaj put. I dok je SDP prvi uveo dobnu granicu od 67 godina za odlazak u mirovinu, čime HDZ nije bio zadovoljan, sada su zamijenili uloge. Oporba podupire sindikate, a vladajući ne odustaju od reforme koju bi mogao srušiti referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se danas protive onome što su zagovarali 2013. kada je donesena Odredba o umirovljenju sa 67 godina, sada s nestrpljenjem podupiru sindikalnu inicijativu.

I priznaju da je SDP pogriješio kada je odlučio povisiti dob za odlazak u mirovinu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno mislim da smo pogriješili s tom odlukom. No, ta odluka je bitno drugačija od ove koja je danas. Tada je to vrijedilo za 2038. a danas je dob za umirovljene sa 67 godina tu 'na vratima'. Ako je čovjek nezaposlen i čeka do 67. godine, još ga se dodatno penalizira", kaže Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Da postoje bitne razlike između SDP-ovih rješenja i aktualne reforme, tvrde oni koji su 2013. bili ministri:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva razlika je 6 godina, ljudi žive dvije godine kraće nego te godine, (o je ključna razlika", ističe Gordan Maras (SDP), bivši ministar poduzetništva.

Sindikati pozdravljaju promjenu mišljenja

Image

Evo kako SDP razmišlja dok nije na vlasti: Potpisana peticija protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

Image

Evo kako SDP razmišlja dok nije na vlasti: Potpisana peticija protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

"Za očekivati je da će do 2038. godine porasti i životni vijek građana i mi smo se rukovodili s tim podacima", dodaje Predrag Matić (SDP), bivši ministar branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada oporbeni HDZ-ovci, SDP-ov zakon doživljavali su kao nesposobnost Vlade da pokrene gospodarstvo. Danas, kada su na vlasti, ustraju u reformi. 

"Zašto vam je danas bitna ta riječ danas licemjerno, ja želim reći da politika HDZ-a želi biti i jest vjerodostojna", poručio je Darko Horvat (HDZ), ministar gospodarstva.

Na vlasti je 2013. bio i HNS. Baš kao i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba se boriti protiv treba nekad reći i što je za. Legitimno je skupljati potpise, nije ništa zločesto, samo bi volio da je sadržaj u fokusu a ne emocije i politizacija", kaže Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Sindikati pozdravljaju promjenu mišljenja ako se stajališta političara približe njihovima. Ali razloge ipak propituju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se to pomalo već navikili i to pomalo u rezigrinarost tjera građane jer ispada da smo navikli da obećavaju sve i svašta da dođu na vlast, a na vlasti se ponašaju suprotno", jasno će Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Prije pet godina sindikati nisu išli na referendum jer su, tvrde, vodili bitku oko Zakona o radu, ali zato danas građanima poručuju da je svaki potpis bitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo