BROJ U DRASTIČNOM PADU / Minske žrtve u Hrvatskoj

Image
Foto: Željko Marušić/Pixsell

Zbog kontinuirane aktivnosti na području razminiranja, Hrvatska je uspjela smanjiti broj žrtava mina. Želimo naglasiti da je posljednji incident u koji su bila uključena djeca dogodilo u 2004., a ove je godine samo jedna osoba stradala od mine, srećom, ne sa smrtnim ishodom.

17.10.2013.
13:20
Željko Marušić/Pixsell
VOYO logo

Važan zadatak u narednom razdoblju je pomoć žrtvama mina, aktivnosti koje se provede s brojnim nevladinim organizacijama i udrugama. Stoga je među osnovnim ciljevima hrvatskog protuminskog sustava kao bitna točka navedeno pružanje skrb i rehabilitacije,  uključujući psihosocijalnu rehabilitaciju i ekonomsku reintegraciju svim minskim žrtvama.

Pomoć žrtvama ostvaruje se kroz cjelokupni sustav vladinog i nevladinog sektora uz niz pojedinačnih inicijativa i organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče brojki, u Republici Hrvatskoj je od 1991. do 2103. ukupno stradalo 1975 osoba, od kojih 509 smrtno. Ako se, pak, pogleda kraći vremensko razdoblje, situacija je puno bolje.

U posljednjih 15 godina (1998.-2013.) od mina je stradalo 316 osoba, od kojih 68 pirotehničara, te 22 osobe mlađe od 18 godina. U spomenutnom razdoblju je smrtno stradalo 117 osoba, 27 pirotehničara i petero mlađih od 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle se godine od minskih-eksplozivnih naprava nastradale tri osobe, od kojih su, nažalost, dvije poginule. Ove godine je tek jedna osoba stradala od mine, srećom, ne sa smrtnim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo