Kraj predsjedavanja / Ministrica Pejčinović Burić u Dubrovniku otvorila završni sastanak šefova diplomacija SEECP-a

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Završnim sastancima SEECP-a Hrvatska u petak u Dubrovniku završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

30.6.2017.
12:19
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Jugoistočna Europa ima potencijal postati idućih godina vrlo dinamična regija i pred njom je izazov kako učiniti više s manje, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak ujutro u Dubrovniku otvarajući sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje.

Završnim sastancima SEECP-a Hrvatska u petak u Dubrovniku završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji, koje je vodila s naglaskom na suradnji u energetici i rješavanju civilnih kriznih situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomiriti ograničene resurse s očekivanjima većeg gospodarskog rasta, razvoja infrastrukture, vladavine prava i sigurnosti" izazov je koji će "tražiti od nas da učinimo više s manje", rekla je ministrica.

"Jugoistočna Europa ima potencijala sljedećih godina postati vrlo dinamična regija, s brojnim projektima u infrastrukturi, transportu i energetici koji su pokrenuti ili čak dovršeni u skladu sa standardima i politikom Europske unije", kazala je hrvatska šefica diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SEECP mora biti vidljiviji u institucijama EU-a", jer je "stabilan i prosperitetan jugoistok Europe naš zajednički cilj", poručila je ministrica.

Proces proširenja Europske unije mora ostati u vrhu prioriteta SEECP-a i EU-a, rekla je i naglasila da je Hrvatska sprema pomagati članicama SEECP-a koje "trenutačno prolaze taj težak tranzicijski proces" na putu za punopravno članstvo u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je podsjetila da je moto hrvatskog predsjedanja bio "Povezanost. Komunikacija. Suradnja", a prioriteti su bili obrazovanje, energetika (plutajući LNG terminal Krk, Jadransko-jonski plinovod) i rješavanje civilnih kriznih situacija (migracije, terorizam, radikalizacija, nasilni ekstremizam i druge krizne situacije.

Podsjetila je da su održana dva neformalna sastanka ministara vanjskih poslova, prvi u rujnu 2016. u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a, a drugi 3. ožujka u Zagrebu gdje je prihvaćena Zajednička izjava o važnosti regionalne suradnje i predanosti cilju ulaska cijele regije u Europsku uniju. Sudionice su se tom izjavom obvezale na provedbu regionalne platforme za sprječavanje radikalizacije i ekstremizma koji vodi terorizmu, te na suradnju i dijalog u suočavanju s pitanjem migracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejčinović Burić je rekla da su ponude za predsjedanje SEECP-om za 2018. i 2019. podnijeli Kosovo te Bosna i Hercegovina, o čemu će se razgovarati, a čestitala je Sloveniji koja danas preuzima jednogodišnje predsjedanje i ponudila pritom svu potrebnu pomoć.

Jednogodišnje predsjedanje SEECP-om Hrvatska je preuzela 1. srpnja 2016. od Bugarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je u petak ujutro održala bilateralne sastanka s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom, Kosova Enverom Hoxhajem te Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Završni sastanak šefova država i vlada u petak poslije podne otvara predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovića, a summit završava u petak svečanom večerom na kojoj će sudjelovati i premijer Andrej Plenković, koji će u subotu ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promicanje suradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo