Mjere pomoći / Ministrica kulture: 'Učinit ćemo što god možemo da ne padne broj naslova'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica je govorila o mjerama koje Ministarstvo planira poduzeti kako bi se spasio sektor knjige i nakladništva, te kazala da je trend pada naslova prisutan je već niz godina

30.5.2017.
13:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Što napraviti kako bi se spasio sektor knjige i nakladništva? Danas su na konferenciji za novinare predstavljene mjere koje Ministarstvo kulture planira provesti u području knjige i nakladništva, a posebno uz uspostavu distribucijskih kanala. Tom je prilikom govorila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koje je kazala da će Ministarstvo unutar ove proračunske godine učiniti "što god se može, a da ne pada broj naslova".

"Donijeli smo niz mjera, imenovali smo vijeće, do 29. svibnja prijavljeno je 919 naslova, i prve isplate nakladnicima ići će krajem 6. mjeseca, pa u 9. i 11. mjesecu. Dodatni natječaj kojim bi došli do dodatnih 2 milijuna kuna, otvoren je do kraja lipnja, a razmatramo da raspišemo jos jedan natječaj za potporu da bi osigurali potporu nakladnicima da ne pada broj naslova" kazala je ministrica, te dodala da je svjesna da je trend pada naslova prisutan je već niz godina. Dodala je i da je Ministarstvo jučer objavilo natječaj za potporu stimulacije autora, te da će sljedeću potporu dati krajem prosinca ili u siječnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Obuljen: 'Ministarstvo radi na nizu mjera kako bi pomogli izdavačima i knjižarima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Situacija oko Algoritma: knjižare preuzima firma koja postoji tek 10 dana?

>> Predsjednik Zajednice nakladnika: 'Krećemo s povlačenjem svojih knjiga iz Algoritma'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na suradnju s ostalim ministarstvima, budući da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine dalo 3 milijuna i 400 tisuća kuna za školske knjižnice, te da su razgovarali s predstavnicima tog ministarstva da se vrate mjere za otkup znanstvenih knjiga. Tu je i Ministarstvo gospodarstva koje ima niz natječaja iz čega će se moći financirati sudjelovanje na sajmovima. 

Dodala je i da se treba poraditi na uvođenju mjera na razini države, kao i lokalno, kako bi se stimuliralo otvaranje knjižara, definirali kriteriji koje knjižare moraju ispunjavati, te razviti program obrazovanja za one koji rade u knjižari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo