DIGLA SE PRAŠINA OKO HRVATSKOG 'PROTIV' / Ministra izbacilo iz takta pitanje o rezoluciji prekidu vatre u Gazi: 'Jeste li vi nacrtali metu našoj zemlji?'

Kada su u pitanju agresija i terorizam, istaknuo je, nema suzdržanih

28.10.2023.
21:40
VOYO logo

Vijest da Hrvatska nije podržala Rezoluciju UN-a za primirje u Gazi podignulo je prašinu u javnosti. Hrvatska je zauzela "principijelni stav nakon što nije usvojen kanadski amandman koji je trebao osuditi brutalni hamasov teroristički napad na Izrael i što nije uvrštena isto tako rečenica kojom se tražilo bezuvjetno puštanje talaca", objasnio je hrvatski šef diplomacije i ministar Gordan Grlić Radman za RTL Danas.

No, kada su u pitanju agresija i terorizam, istaknuo je, nema suzdržanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli ste da je Europsko vijeće donijelo zaključke kojim se osuđuje Hamasov teroristički napad, traži se otvaranje humanitarnih koridora i stanki za dopremu humanitarne pomoći civilima Pojasa Gaze. Naravno, Hrvatska je apsolutno za to glasovala u Europskom vijeću, a većina članica EU nije glasala za tu rezoluciju", kazao je Grlić Radman.

Image
'STIDITE SE' /

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o Gazi: Osim Izraela i SAD-a, i Hrvatska je bila protiv

Image
'STIDITE SE' /

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o Gazi: Osim Izraela i SAD-a, i Hrvatska je bila protiv

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je ranije da je Vlada ugrozila sigurnost Hrvatske. RTL-ov Adrian De Vrgna postavio je ministru tada pitanje: "Jeste li vi nacrtali metu našoj zemlji?". Ministar se zbunio, no prokomentirao je da je upitno koliko je predsjednik kompetentan o ovim temama "s obzirom na to da je nanizao toliko diplomatskih gafova, osramotio Hrvatsku i nanio štetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se ti gafovi mogu upisati u Guinnessovu knjigu rekorda. Znamo za proruski stav predsjednika Milanovića, Mislim da je ovdje Hrvatska postupila ispravno, odlučno zauzela je stav", naglasio je ministar.

'Rezolucije me podsjećaju na Domovinski rat, 4. kolovoza...'

Hrvatska je, dodao je Grlić Radman, podržala zaključke kojima se osuđuje Hamasov napad, poslala je humanitarnu pomoć...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su u pitanju te rezolucije, one me podsjećaju na Domovinski rat, 4. kolovoza (1995,) uvečer većina zemalja Vijeća sigurnosti i članice osudile su pokretanje vojno redarstvene akcije Oluja i humanitarni prekid vatre. Da nije bilo SAD-a da bi rezolucija trebala biti usvojena, treba i na to podsjetiti. Kada je pitanju terorizam i agresija tu ne može biti suzdržan. Trajno neutralna Austrija je pokazala svoj stav, principijelni", objasnio je ministar. A iako mu je De Vrgna nekoliko puta pokušao postaviti drugo pitanje, Grlić Radman nastavljao je pričati.

Grlić Radman nedavno je prokomentirao kako oporba nije poduprla Ukrajinu, a čini se kako je Hrvatska sada napravila sličnu stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I članice EU također nisu podržale rezoluciju, podržalo ju je 120 zemalja. Najvažnije je da je izostavljena najvažnija rečenica, a to je 'teroristički napad'. U Rezoluciji se ne može napraviti destinacija između krivca i agresora, govori se o primirju, a ne o tome tko je napao koga", objasnio je Grlić Radman.

"Ovdje je Izrael nakon Holokausta i Drugog svjetskog rata po prvi put doživjela tragediju da je u jednom danu pobijeno nedužnih 1400 ljudi, 224 taoca kidnapirano i oteto. bio sam neki dan u Jeruzalemu, razgovarao o članovima obitelji otetih. Tu je Hamas činio zvjerstva, upadao u kuće, otimao ljude, upadao u aute. To je bio strašan prizor", zaključio je Gordan Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo