HUP iznio informaciju /

Ministarstvo zdravstva obustavlja natječaje za nabavu lijekova vrijedne 189 milijuna kuna

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nakon što je HUP upozorio da je Ministarstvo zdravstva raspisalo javne natječaje tek koji sat prije stupanja na snagu novih propisa, Ministarstvo je objavilo da će obustaviti sporne postupke

1.7.2017.
15:21
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Kako smo ranije izvijestili, Ministarstvo zdravstva raspisalo je natječaje za javnu nabavu velike vrijednosti samo nekoliko sati prije nego što su na snagi stupili novi propisi, prema kojima najniža cijena više nije jedini kriterij u odabiru ponuda.

Na sporne natječaje reagirala je Udruga proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, prozvavši Ministarstvo za "grubu manipulaciju zakonskim normama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više: 

>> HUP upozorava: 'Ministarstvo zdravstva raspisalo natječaje u vrijednosti 189 milijuna kuna nekoliko sati prije stupanja na snagu novih propisa'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva je ubrzo nakon toga reagiralo priopćenjem u kojem navodi da je datum raspisivanja spornih natječaja samo koincidencija, no najavivši obustava postupaka kako bi svim zainteresiranim dali više vremena.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Objedinjeni postupak javne nabave generičkih lijekova za hrvatske bolnice napravljen je sukladno zakonu, a prije svega u interesu hrvatskih pacijenata i bolnica.

Zbog koincidencije s datumom primjene novog Zakona o javnoj nabavi, izazvao je pozornost određenih grupacija, koje u sadržajnom i formalno-pravnom smislu nisu imale primjedbi tijekom dosadašnjeg postupka pripreme otvorenog postupka javne nabave. Naime, tijekom višemjesečnih konzultacija s mjerodavnim dionicima, Ministarstvo zdravstva je višekratno, uključujući i jučer,  pozivalo da daju prijedlog eventualnih kriterija koji bi bili uvršteni u otvoreni postupak javne nabave, a da su u skladu sa zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da želimo svim zainteresiranima dati više vremena i uvažiti sve njihove eventualne prijedloge, težeći maksimalnoj transparentnosti i zakonitosti te uključiti što više dionika u raspravu, jučer smo pokrenuli postupak poništenja otvorenog postupka javne nabave.

Novi otvoreni postupak javne nabave bit će raspisan unutar mjesec dana", stoji u izjavi Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo