MINISTARSTVO KREĆE U OBRAČUN S LAŽNIM MLIJEKOM: / Kontrolirat će se kakvoća mlijeka i provjeravati je li krivotvoreno

Image
Foto: Thinksctock
20.1.2017.
21:16
Thinksctock
VOYO logo

Domaći farmeri tvrde da je slučaj takvog mlijeka na policama sada čest, a uglavnom se radi o uvezenom mlijeku. Mljekarska industrija te tvrdnje demantira. Država do sada uopće nije kontrolirala na koji je način mlijeko napravljeno, točnije, je li to pravo mlijeko, ono s dodatkom vode, ili je nastalo iz mlijeka u prahu. Posebno čudi da se takve kontrole nisu provodile kada je riječ o izrazito jeftinom mlijeko, onom od 2.70 kuna po jednoj litri.

Različita pravila za domaće mlijeko i ono iz uvoza

Naime, mlijeko nastalo na taj način iz, npr., mlijeka u prahu, nije zdravstveno neispravno, ali nije iste kvalitete kao ono svježe. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kaže kako ne vrijede ista pravila na mlijeko hrvatskih farmera i ono iz uvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mlijeko s hrvatskih farmi koje otkupljuje mljekarska industrija svakodnevno se ispituje na prisutnost vode, i od farmera ne otkupljuje ako se u njemu pronađe voda. S druge strane, nema takve kontrole na ono što dolazi iz uvoza. Ako je nešto nastalo iz ugušćenog mlijeka ili mlijeka u prahu, to onda mora biti deklarirano kao mliječna prerađevina, a ne mlijeko', kaže Brlošić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je obračun s takvim situacijama. Kad pravilnici budu gotovi, počinje ispitivanje mlijeka na tržištu. Osim regulacije kakvoće mlijeka, pravilnici će propisivati i ispitivanje je li ono 'pravo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Kristina Štedul Fabac

Dampinške cijene uvoznog mlijeka

Osim toga, Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi onemogućit će cijenu mlijeka koja je jednaka ili niža od otkupne cijene sirovog mlijeka od farmera. Po takvim, dampinškim cijenama, mlijeko se uvozi, rekla je Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk.

Image

Ipak, kad je riječ o mlijeku jeftinijem i od tri kune, Maras kaže kako se u posljednje vrijeme takvo mlijeko više ne nalazi tako često u trgovinama zbog manje redukcije njegove proizvodnje na farmama koju je uvela EU. Kada je riječ o mlijeku u prahu, ono je nastajalo zbog velikih viškova mlijeka na njemačkim i francuskim farmama nakon što je EU ukinula ograničavajuće kvote za proizvodnju, a tada je i Rusija stavila embargo na izvoz mlijeka iz EU. Viškovi su se tada pretvarali u mlijeko u prahu. Ipak, kada je riječ o mlijeku hrvatskih proizvođača, Maras kaže da ono nije nastalo na takav način jer je postupak vrlo skup i neisplativ, a u Hrvatskoj nemamo slučaj viška mlijeka, prenosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo