POBUNA NA BAUŠTELI / Obnova na Baniji još nije počela, a već ratuju: 'Neka od svjetskih čuda su prije izgrađena nego što će ovo krenuti...'

Arhitekti su poslali dvadesetak različitih prijedloga zamjenskih kuća na Baniji, no Ministarstvo je prihvatilo tri privatna projekta

19.12.2021.
13:57
VOYO logo

Građani Banije mogu biti sigurni da će novi objekti biti protupotresni i energetski vrlo učinkoviti, izjavio je u subotu u Prelogu ministar graditeljstva Darko Horvat komentirajući najavljeno povlačenje dekana Arhitektonskog fakulteta Bojana Baletića iz Savjeta za obnovu.

No, arhitekti su još u veljači ponudili dvadesetak različitih prijedloga zamjenskih kuća, koje je Ministarstvo graditeljstva redom odbilo. Stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu se osjećaju prevareno, jer su umjesto njihovih, odabrani projekti sumnjive kvalitete. Posebno im je sporan urbani model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA LI NADE ZA OBNOVU? /

Na Baniji nije zabijena nijedna lopata, a Savjet za obnovu muče tipske kuće i papirologija

Image
IMA LI NADE ZA OBNOVU? /

Na Baniji nije zabijena nijedna lopata, a Savjet za obnovu muče tipske kuće i papirologija

"Da banaliziramo, to je na razini dvojke. Tek toliko da se zadatak odradi, a mi moramo težiti izvrsnosti i imati na razini petice te objekte koje ćemo tamo raditi“, rekao je za RTL Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Ograničena količina kuća

Zbog toga arhitekti traže da se nabava tih kuća stopira. No, čini se da će dobiti samo doradu projekta. "Mi smo upravo zbog tog opreza u proces nabave ušli s limitiranom, vrlo malom količinom takvih objekata. Ako bude nekakvih potreba da se s tom nabavom stane zbog toga jer u samim uvjetima tih natječaja nisu pogođeni parametri, mi ćemo s tom nabavom stati“, izjavio je ministar Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti tvrde da nisu dobili nikakav odgovor iz Ministarstva. Za to je sada kasno, pa za ubuduće traže otvoreniju i transparentniju proceduru. "To je 18 prijedloga koji projektantski nisu obrađeni, za koje nije izrađena projektna dokumentacija. I kada bismo gledali parcijalna rješenja unutar tih 18 prijedloga arhitekata, nijedan od ova tri projekta nije, a da nije koristio barem neka od tih rješenja“, izjavio je ministar Horvat.

'Pojedinci mogu, država ne može'

Ovakvih prepucavanja unutar struke, promrzlim građanima Banije je dosta. "Neka od svjetskih čuda su prije izgrađena nego što će krenuti obnova na Baniji. Kao papagaj već godinu dana ponavljam da samo pogledaju što rade privatni donatori. Od čvrstih objekata, montažnih, do privremenih. Eto, nije mi jasno kako pojedinci mogu, a država ne može. Ovo što danas gledamo na Baniji je svačiji poraz“, poručila je Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uvjerava da će stvarni početak obnove biti kroz sljedeću godinu te najavljuje 1000 izgrađenih kuća na Baniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo