OGLASILI SE / Ministarstvo financija demantira 'kadrovski pomor' u DORH-u: 'Od 2020. zaposlene su 244 osobe'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo podsjeća da je i vlada 'kontinuirano povećavala osnovicu i druga materijalna prava službenika i namještenika'. Osnovica za izračun plaća svih državnih službenika i namještenika, uključujući onima koji rade u pravosuđu, porasla je, navode, za oko 30 posto, a sukladno potpisanom dodatku kolektivnog ugovora novo se povećanje očekuje u travnju ove godine

15.3.2023.
16:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je, reagirajući na medijske napise da državno odvjetništvo doživljava kadrovski pomor, izvijestilo kako je od 2020. dalo suglasnosti za popunjavanje 244 dužnosničkih mjesta u Državnom odvjetništvu.

U tekstu pod naslovom "Nitko ne želi raditi u DORH-u" Jutarnji list je objavio da Državno odvjetništvo posljednjih godina doživljava kadrovski pomor, a najgora je situacija u najvećem i jednom od najvažnijih tužiteljstava - Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, koje je lani funkcioniralo s 39 posto kadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ministarstvu podsjećaju da plan popunjavanja slobodnih mjesta državnih odvjetnika donosi glavna državna odvjetnica, uz prethodnu suglasnost ministra.

Image
U ZAGREBU /

Pravi kadrovski pomor u DORH-u! Od 82 zaposlenika, radi ih tridesetak. Nitko ne želi taj posao?

Image
U ZAGREBU /

Pravi kadrovski pomor u DORH-u! Od 82 zaposlenika, radi ih tridesetak. Nitko ne želi taj posao?

Ističu kako je od 2020. do 2023. ministarstvo dalo suglasnosti za popunjavanje 244 dužnosničkih mjesta u Državnom odvjetništvu. Od toga je 88 suglasnosti dano tijekom 2022., a 78 za 2023. od kojih se 17 odnosi na Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema posljednjim zakonodavnim izmjenama plan popunjavanja se donosi jednom godišnje, a ne više svake dvije godine upravo kako bi se kvalitetnije planiralo upravljanje ljudskim potencijalima u Državnom odvjetništvu", kažu u ministarstvu. Napominju i da postupak imenovanja zamjenika državnih odvjetnika ne provode oni već Državnoodvjetničko vijeće.

Osvrćući se objavljeni članak odgovaraju da su u tijeku pripreme izmjena i dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika „kojima će se pristupiti izmjenama u sustavu koeficijenata s naglaskom na prvostupanjske dužnosnike obzirom da je analizom utvrđeno da je u tom području potrebno napraviti dodatne iskorake, povrh izmjena koje su bile donesene 2019.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2021. i 2022. za zapošljavanje službenika i namještenika 468 suglasnosti

Kada je riječ o zapošljavanju službenika i namještenika, ministarstvo je tijekom 2021. i 2022. dalo 468 suglasnosti za zapošljavanje u Državnom odvjetništvu. Paralelno s time, od 2019. do danas Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi četiri je puta mijenjana s ciljem povećanja koeficijenata u pravosudnim tijelima.

Prvom izmjenom iz 2019. službenicima u pravosudnim tijelima koeficijenti su povećani devet posto, potom je 2021. povećan za financijske istražitelje, a u siječnju 2022. za službenike informatičare u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenom iz studenog 2022. povećani su koeficijenti za sve državne službenike i namještenike s najnižim koeficijentima. Posljednjom izmjenom iz 2023. povećani su koeficijenti za zapisničare, obzirom da su pravosudna tijela više puta ukazivala na nedostatak upravo tih službenika.

Ministarstvo podsjeća da je i vlada "kontinuirano povećavala osnovicu i druga materijalna prava službenika i namještenika". Osnovica za izračun plaća svih državnih službenika i namještenika, uključujući onima koji rade u pravosuđu, porasla je, navode, za oko 30 posto, a sukladno potpisanom dodatku kolektivnog ugovora novo se povećanje očekuje u travnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanja plaća službenika i namještenika s niskim primanjima cilj je i novog zakona čiju izradu u ministarstvu opisuju kao jednu od najvažnijih reformi javne uprave kojom će se uvesti novi sustav plaća.

U odgovoru navode i da je ministarstvo pripremilo izmjene prema kojima sudski savjetnici i državnoodvjetnički savjetnici više ne moraju polagati završni ispit u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo