Zatvaranje zbog 10 kuna? / Ministarstvo demantira cvjećaricu: 'Nije izdavala račune i prijavljivala sav promet'

Image
Foto: RTL

Mlada obrtnica razočarana je prije svega u - državu!

19.9.2018.
15:21
RTL
VOYO logo

Sanja Zagorščak, obrtnica iz Koprivnice, danas s tugom i ljutnjom gleda u vrata svoje cvjećarnice na kojoj stoji obavijest Ministarstva financija o zabrani rada. Naime, inspekcija je u utorak zatvorila njezinu radnju zbog - 10 kuna!  

"Razočarana sam u državu. Umjesto da mi pomognu, tretiraju me kao kriminalca. Zatvorili su mi cvjećarnicu zbog računa od 10 kuna. A račun smo izdali i evidentiran je u Poreznoj upravi", tvrdi Sanja Zagorščak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Zatvorena cvjećarnica u Koprivnici

Kako je pojasnila, kupac koji je 6. rujna oko 17.30 sati došao u njezinu cvjećarnicu kupiti cvijet margaretu nije ni htio uzeti račun, već se okrenuo i otišao prije nego što je račun isprintan. 

"Ubrzo se vratio s kolegom koji se predstavio kao inspektor i rekli su da im nije izdan račun. A račun je stajao na pultu", tvrdi Sanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjećarnicu je, kaže, otvorila prije 10 mjeseci i bori se kao i tisuće malih obrtnika, a država joj, naglašava, ovo radi.

Nije točno da je službenik otišao i nije pričekao račun

Iz Ministarstva financija, Carinske uprave odbacili su navode Sanje Zagorščak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U konkretnom slučaju ne radi se o minornim ili formalnim pogreškama obveznika, kao što se to pogrešno sugerira, nego o evidentnom i dokazanom kršenju poreznih propisa s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi“, stoji u odgovoru koji je dobio RTL.

Ističe se i da je nadzor u cvjećarnici proveden ciljano, praćenjem evidentiranih prometa tijekom kojih je uočeno da je „porezni obveznik sustavno propuštao izdavati račune i pravilno evidentirati ostvarene promete“.

 „Navedeno je utvrđeno i neposrednim nadzorom kod poreznog obveznika te, osim toga, i metodom usporedbe ostvarenih prometa prije i nakon obavljenog neposrednog nadzora, temeljem čega je utvrđeno naknadno višestruko povećanje dnevnih prometa. Također, u potpunosti su netočni navodi obveznika da je u konkretnom slučaju uredno izdan račun za izvršenu kupnju te da se službenik koji je provodio nadzor „okrenuo i otišao, a da nije niti sačekao izdavanje računa“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prilikom kupnje dobara carinskom službeniku nije izdan račun, nego je izvršena naplata naručenog dobra u zatraženom iznosu od strane prodavačice te je po okončanju kupoprodaje službenik napustio poslovni prostor obveznika, nakon čega se vratio i predstavio kao službena osoba te započeo postupak provjere stanja blagajne kada je prodavačica tek naknadno i u namjeri izbjegavanja odgovornosti izvršila izdavanje računa“, navode u Ministarstvu financija.

U ovoj godini njihova nadzorna tijela provela su ukupno 13.172 nadzora fiskalizacije, pri čemu je utvrđeno 5.918 nezakonitosti, odnosno čak 45 posto, te su primijenjene 268 mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti pečaćenjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo