napeti odnosi / Ministar protiv ministra: Otvoreni sukob Marića i Kujundžića zbog poskupljenja duhana i alkohola!

Kujundžić poskupljenjem želi prevenciju, a Marić vidi opasnost od rasta crnog tržišta

10.10.2018.
22:39
VOYO logo


Nakon što smo u Direktu objavili da bi kutija cigareta uskoro mogla koštati 42, a boca pelinkovca 120 kuna - opet se rasplamsao rat između ministara zdravstva i financija. Milan Kujundžić ne želi odustati od poskupljenja duhana i lakohola od 50% jer misli da bi to poboljšalo zdravlje nacije a Zdravko Marić kaže  -  drastično povećanje trošarina pogodovalo bi samo švercu.

Marić protiv Kujundžića. Drastično poskupljenje protiv poskupljenja od nekoliko kuna. Hoće li zbog svađe doći do dizanja cijena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam da li će doći, ali ja kao liječnik i ministar zdravstva zastupam sve metode koje preventivno mogu spriječiti bolest. Bila bi to velika stvar, a povećanje cijena bilo bi jedna od učinkovitih mjera dokazano u svijetu", kaže ministar zdravstva Milijan Kujundžić.

"Kao i s ostalim kolegama u Vladi, tako sam ja i s ministrom Kujundžićem u jako dobrom odnosu. Mi smo kao tim kao i ekipa radimo skupa. Da li ćemo se u svemu slagati - sigurno da ne", dodaje ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ministar Kujundžić poskupljenjem želi prevenciju, ministar Marić vidi opasnost od rasta crnog tržišta.

Cigarete u susjednoj Srbiji i Bosni i Hercegovini    stoje 21 kunu. Nešto su skuplje u Crnoj Gori, dok su u Hrvatskoj 28 kuna, ali i dalje jeftinije među zemljama Unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog cijele priče o za stol uz dvojicu ministara sjest će poslodavci. Kažu drastično poskupljenje nije dobro.

"Procjenjujemo da gubimo oko milijardu kuna na markicama na crnom tržištu duhana. Sad ako nešto ode 50 ili 100% gore fektt bi bio veći. I u tome ugrožavamo konzumente, a s druge strane ugrožavate ekonomiju koja se veže uz prodaju i distribuciju cigareta", ističe generalni direktor u HUP-u Davor Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cigarete su jedan problem. Drugi je alkohol. Protiv poskupljenja su i domaći prizvođači. Kažu u posljednjih 12 godina za čak 21% smanjila se proizvodnja alkoholnih pića, ovo bi bio dodatni udar.

Domaći proizvođači su odavno ugroženi i na rubu egzistencije zbog trošarine. Svako daljnje povećanje negativno će djelovati na opstanak domaćih proizvođača i proizvodnje i neminovno će utjecati na rast sivog tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To tržište cvijeta. Carinska uprava u ovoj godini je zaplijenila gotovo 17 milijuna komada različitih vrsta cigareta, 50 tona duhana i 4 tisuće litara alkohola. Krijumčari po cigarete, ali ni po alkohol ne moraju daleko.

Bocu viskija, manje od litre u Srbiji i BIH moguće je kupiti za manje od 100 kuna. U Crnoj Gori je još uvijek jeftinija nego u Hrvatskoj i to za cijelih 60 kuna. Gotovo kao dopunsko zdravstveno osiguranje svaki mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo podržavaju Kujundžićev plan  jer su Hrvati pri samom vrhu Europe po ispijanju alkohola i pušenju. Kažu, neke zapadne zemlje su već digle cijene i primijetili razliku.

"Mogu sad reći i Škotska ide u osređivanje minimalne cijene ispod koje se alkohol ne smije prodavati.Primjerice u Francuskoj imamo primjer da je porast cijena cigareta s 40% na 60% u 10 godina pokazao i smanjenje u pušenju i obolijevanje i smrtnosti od raka pluća", jasno će Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da se u 10 godina u Francuskoj smanjilo obolijevanje od raka za oko 20%. U Hrvatskoj na godinu se potroši na liječenje bolesti vezanih uz pušenje i  alkohol potroši milijardu kuna.  

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo