TKO GOVORI ISTINU? / Ministar najavio 130 milijuna kn ušteda, gradski vijećnik ga demantira: 'Otprilike je 38 milijuna kn...'

Pitali smo ministra ima li podatke koliko novca odlazi na plaće čelnika, zamjenika, vijećnika, a nismo dobili potpun odgovor

9.12.2020.
20:50
VOYO logo

Već dugo slušamo da lokalnu samoupravu treba smanjiti. Nakon godina puste priče čini se da stiže mini-reforma. Danas se u Saboru raspravljalo o izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se smanjio broj dužnosnika.

I dok ministar najavljuje uštedu od 130 milijuna kuna, demantira ga gradski vijećnik iz Oroslavja koji je izračunao da bi ona mogla biti tek 38 milijuna. Lokalni šerifi naravno doskočili su novom zakonu pa će njihovi zamjenici postati još skuplji savjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na idućim lokalnim izborima birat ćemo manje lokalnih dužnosnika, a smanjenjem njihova broja i troškovi bi trebali biti manji. Bar je tako danas u Saboru najavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ministar: Ušteda 130 milijuna kuna

"Projekcija Ministarstva pravosuđa i uprave ukazuje da će predložene izmjene rezultirati uštedama od otprilike 130 milijuna kuna", rekao je Malenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrovu teoriju o toj uštedi pobija istraživanje gradskog vijećnika iz Oroslavja. Njegova računica kaže da bismo čelnike plaćali 96,8 milijuna kuna, odnosno izmjenama se ne mijenja ništa. Plaće 745 zamjenika do sad su iznosile 72,3 milijuna kuna, a s novim zakonom bilo bi ih 127 i koštali bi 22,6 milijuna. 

Vijećnik: Ušteda otprilike 38 milijuna kuna

Vijećničke naknade do sad su iznosile 52 milijuna kuna, ubuduće bi mogle porasti na 63 milijuna kuna. Naknade za političko djelovanje do sad su bile oko 47, a pale bi na 43 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uštede bude, ali ta ušteda je minimalna i nikakva. Ta ušteda koju sam ja izračunao je otprilike 38 milijuna kuna, realno to bude oko 50 milijuna kuna. Sve zavisi koliko će vijeća poslije novog zakona odlučiti da i uzmu naknadu", rekao je član Gradskog vijeća Oroslavja Viktor Šimunić.

Najviše rezova odlazi na smanjenje zamjenika. Od  745 zamjenika pola ih je na punoj plaći, dok druga polovica radi za volontersku naknadu, a jedan dio radi besplatno. Po novom bit će ih 127, što znači da će dobar dio volontera otići u povijest. Ali ne moraju brinuti, neki načelnici pobrinut će se da ih zaposle na dobro plaćene savjetničke pozicije, smatra oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda će se, a radi se najviše o članovima HDZ-a pobrinuti stranka da se zaposle negdje drugdje, tako da će ostati bez funkcije, ali bez posla neće", tvrdi SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk

Ministar nema podatke

Pitali smo ministra ima li podatke koliko novca odlazi na plaće čelnika, zamjenika, vijećnika. Nismo dobili potpun odgovor. "Imamo podatke što se tiče zamjenika, mislim da je ukupan iznos za plaće zamjenika 78 milijuna kuna", kazao je Malenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpunih podataka nema jer nema ni potpune analize tvrdi gradski vijećnik iz Oroslavja. "Mi ne znamo ništa što se događa. Ja otkad sam radio prva istraživanja i krenuo sam usporedbu s drugim zemljama. Krenem istraživati Irsku i vijećnica mi pošalje dokument od 120 stranica. Oni znaju koliko im vijećnik kilometara radi, koliko troši na mobitel, a kod nas ništa", kaže Šimunić. 

Novi zakon o lokalnoj samoupravi bit će donesen do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo