traga se za počiniteljem / Ministar na sjednici Vlade otkrio: 'Uzrok požara je otvoreni plamen ili žar!'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gotovo istovremeno, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban proglasio je elementarnu nepogodu na području gradova i općina uzrokovanu požarom

20.7.2017.
10:50
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je danas na sjednici Vlade da je uzrok velikog požara na splitskom području otvoreni plamen ili žar.

Također, dodaje da se vrši kriminalistička obrada kako bi se utvrdio počinitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isključen je kvar na dalekovodima kao uzrok požara.

Gotovo istovremeno, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban proglasio je elementarnu nepogodu na području gradova i općina uzrokovanu požarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Priopćenje

Boban u priopćenju navodi kako je na temelju obilazaka područja zahvaćenih požarom proteklih dana procijenio da postoje elementi za donošenje odluke za proglašenje elementarne nepogode, u skladu sa Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda.

Župan je pritom naložio Povjerenstvu za procjenu štete od elementarne nepogode Splitsko-dalmatinske županije da prikupi podatke s opožarenih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Z. Marić: Treba osigurati primjerene uvjete rada vatrogascima

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da treba preispitati, redefinirati i osigurati primjerene uvjete rada vatrogascima.

Upitan o lošem stanju u vatrogastvu, odnosno hoće li biti novaca za poboljšanje uvjeta rada vatrogasaca, Marić je rekao da će o tome više riječi biti na Vladinoj sjednici jer će se, s obzirom na okolnosti, sigurno otvoriti to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da su funkcije vatrogastva u najvećem dijelu decentralizirane i imaju dva ključna izvora sredstava - iz udjela u porezu na dohodak jedan posto, povrh funkcija za izravnanje, a financira ga i lokalna samouprava ovisno o svojim mogućnostima i propisanim standardima.

Kao središnja država propisujemo minimalne standarde i oni mogu iznad toga dobiti sredstava, kaže Marić. Na godišnjoj razini, kad se to zbroji i dodaju pozicije Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane i vatrogasnih službi dođe se do razine od oko 800-injak milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo govorili i o nekim drugim funkcijama, tako i ovu treba preispitati, redefinirati i osigurati primjerene uvjete rada, rekao je Marić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo