porezna reforma / Ministar Marić planira od 1. siječnja smanjiti PDV: Građani bi promjene mogli osjetiti i na plaći

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Marić tvrdi da Hrvatska već ima jednu od najnižih efektivnih stopa poreza na dohodak u Europi, dok je po visini stope PDV-a na vrhu ljestvice

19.6.2018.
10:22
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo


Ministar financija Zdravko Marić ima u planu sniziti PDV, a istovremeno povisiti plaće, unatoč konsenzusu o tome da treba, umjesto smanjenja PDV-a, smanjiti oporezivanje plaća. Mjera drugog kruga porezne reforme koja je izazvala najviše pažnje upravo je snižavanje opće stope PDV-a od iduće godine, pa bi ona tako trebala biti 24 posto, umjesto sadašnjih 25.

Državni proračun će zbog toga ostati bez dvije milijarde kuna, no kritičari kažu da neće biti znatne promjene u cijenama proizvoda i usluga. Ističu da nije baš vjerojatno da će trgovci smanjiti cijene za iznos sniženog poreza. Ipak, u slučaju dodatnog smanjenja poreza na dohodak, zaposleni bi građani osjetili promjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Marić tvrdi da Hrvatska već ima jednu od najnižih efektivnih stopa poreza na dohodak u Europi, dok je po visini stope PDV-a na vrhu ljestvice. Smanjenje PDV-a bilo je jedno od HDZ-ovih predizbornih obećanja, a dodatni je argument za njegovo smanjenje pokušaj stvaranja prostora za interveniranje u lošijim vremenima, piše Jutarnji list.

U slučaju dodatnog smanjenja poreza na dohodak, jedinice lokalne samouprave ostale bi bez dijela prihoda koji bi im prema tom scenariju trebalo nadoknaditi iz državnog proračuna. Prema sadašnjim pravilima, dohodak do 17.500 kuna oporezuje se stopom od 24 posto, a oni iznad tog iznosa po stopi od 36 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić kaže da je jedna od mogućnosti spuštanje stope od 36 posto kao i pomicanje razreda tako da ta najviša stopa zahvati manji broj ljudi. Na taj bi način ona najviša stopa zahvatila manji broj ljudi. Predlaže i ukidanje dvaju doprinosa za plaću, što bi za bruto plaću od 10.000 kuna značilo oslobađanje od 220 kuna, piše Jutarnji list.

Koalicijski će partneri odlučiti koji će prijedlozi biti usvojeni, no sigurno je da će Marić za smanjenje stope PDV-a morati ponuditi nešto i na strani poreza na dohodak s obzirom da se broj onih koji ne plaćaju porez na dohodaku posljednjoj poreznoj reformi povećao zbog povećanja poreznih odbitaka pa bi širenje tog kruga narušilo razmjernost poreznog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo