prekršio zakon / Marića će sporno noćenje u luksuznom hotelu ipak koštati još 6000 kuna. Povjerenstvo odlučilo

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo je zaključilo da je sudjelovanjem na sjednici HBOR-a u ožujku 2019. o uvjetima kredita za Jadranka hotele, te primanjem nedopuštenog dara, Marić prekršio zakon, zbog čega će ministar moati platiti kaznu od 6000 kuna

16.12.2022.
12:31
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesena je odluka u slučaju bivšeg ministra financija Zdravka Marića. Većina članova Povjerenstva smatrala je da je Marić bio u sukobu interesa, zbog čega će bivši ministar platiti kaznu od 6000 kuna, prenosi Telegram.

Marić, koji je podnio ostavku i 15. srpnja prestao obnašati dužnosti ministra financija te potpredsjednika Vlade, prijavljen je zbog boravka u hotelu Bellevue. Boravio je u luksuznom hotelu od 19. do 25. lipnja 2019. godine. Noćenje s doručkom u tom terminu stajalo je oko 1200 eura po sobi. No, Marić je boravak i različite večere platio 10.807 kuna, u gotovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar prvotno je rezervirao sobu koja je stajala 470 eura po noćenju, ali mu je hotel, tvrdio je Marić, ponudio luksuzniji smještaj po istoj cijeni.

Image
jedan od omiljenijih /

RTL Dosje analizira Marićevu ostavku: Prema mnogima odlazi najsposobniji ministar i to bez da mu za vratom pušu afere

Image
jedan od omiljenijih /

RTL Dosje analizira Marićevu ostavku: Prema mnogima odlazi najsposobniji ministar i to bez da mu za vratom pušu afere

Ponuda za bolji smještaj

Porezna uprava potvrdila je da je u par navrata utvrđivala manje porezne dugove Jadranka turizmu, a oprosta duga nije bilo. Radilo se oko 5 milijuna kuna čija je naplata odgođena za tri mjeseca, a zbog korone im je oprošteno i nešto više od 2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HBOR je Jadranka turizmu odobrio izmjene osiguranja ugovora o kreditu, a Marić je pohvalio Jadranku kao klijenta i njihova ulaganja na Lošinju, te u raspravi ustvrdio kako ih HBOR treba nastojati zadržati kao klijenta.

Prijedlog kazne

Ipak, Povjerenstvo je zaključilo da je sudjelovanjem na sjednici HBOR-a u ožujku 2019. o uvjetima kredita za Jadranka hotele, te primanjem nedopuštenog dara, Marić prekršio zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unapređenje razine smještaja bila je diskrecijska odluka uprave hotela kojom se pogodovalo Mariću. Zbog toga je predloženo da se bivšeg ministra financija kazni svotom od 6.000 kuna.

Jedna članica Povjerenstva, Tončica Božić, smatrala je kako se situacija u kojoj se Marić našao ne može smatrati darom. Druga članica, Tatijana Vučetić, kazala je kako se Marić morao suzdržati. Kaznu za bivšeg ministra predložio je Davorin Ivanjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo