jedan od omiljenijih / RTL Dosje analizira Marićevu ostavku: Prema mnogima odlazi najsposobniji ministar i to bez da mu za vratom pušu afere

Ledenjak inflacije i recesije će nas pogoditi i pitanje je koliko bi nas i Marić mogao zaštititi

10.7.2022.
20:00
VOYO logo

U šest i pol godina bio je u tri Vlade, u Banskim je dvorima duže i od aktualnog premijera, preživio je dva opoziva, dva potresa, COVID krizu i nakon svega rekao - Dosta je. Vijest da ministar financija Zdravko Marić podnosi ostavku šokirala je Hrvatsku ovog tjedna, a ni nakon 90 minuta pred novinarima, nikome nije potpuno jasno zašto Marić odlazi.

"Učinit ću sve da ove godine tema aktualnog ministra financija i njegovog ljetovanja ne bude ni na jednoj naslovnici, ni na jednom portalu", poručio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nije mogao ni zamisliti kakav Marić trik krije u rukavu kojim će ispuniti ovo obećanje od prije mjesec dana. Na svim naslovnicama je završio prije ljetovanja.

"Ja se u ovom trenutku više ne vidim u politici i moja je odluka da idem nekim drugim vodama", kazao je Zdravko Marić (NEZ.), ministar financija na odlasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru je odluku priopćio prije nego su mediji doznali. Iako je dosad redovito ministre ispraćao iz Vlade rame uz rame, ovog puta je Plenković sam stao pred novinare, dan prije Marića.

Image
premijer nije htio otkriti /

SLUŽBENO: Oleg Butković dolazi na mjesto potpredsjednika Vlade kada ode Marić

Image
premijer nije htio otkriti /

SLUŽBENO: Oleg Butković dolazi na mjesto potpredsjednika Vlade kada ode Marić

"Ja sam rekao dobro, ako je došlo vrijeme da kažeš hvala, s obzirom na sve što je on dao ovoj Vladi, dao veliki doprinos nizu reformi koje smo provodili, sada zaokružujemo ogroman projekt članstva u europodručju, ja sam rekao da razumijem", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, i to se dogodilo. Jedan ministar odlazi iz Plenkovićeve vlade vlastitom odlukom, bez da mu za vratom pušu afere i istrage. I to ne bilo koji ministar, nego najdugovječniji, najomiljeniji, po mnogima najsposobniji. Onaj s boljim rejtingom među građanima od većine članova Vlade.

O ministru u odlasku biranim riječima govore i oni s kojima je bio na suprotnim stranama - HUP kojima je često morao govoriti "ne" i povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, pred koje ga je doveo bivši angažman u Agrokoru, a onda i druženja s poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jedan od tih koji svojim pristupom, rješenjima, govorom ulijevaju povjerenje da znaju što rade", kazao je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

"U većini slučajeva uvijek je i sam kontaktirao povjerenstvo, dostavljao dokumentaciju, u konačnici, mislim da je on jedini ministar koji je bio na sjednici povjerenstva", tvrdi Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Mariću ništa loše nema reći čak ni onaj koji svima nađe manu.

"Želim mu sve najbolje u životu. Nije bio antipatičan, barem ne meni", poručio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, saborska oporba je imala nešto protiv njega. Čak dva puta su tražili njegov opoziv. Prvu put mostovci nakon što su propitivali njegovu ulogu u Agrokoru, pa zbog toga izletjeli iz Vlade. Neizvjesno glasovanje završeno je rezultatom 75:75, a presudio je glas tadašnjeg SDP-ovca Saucha Tomislav? Protiv.

Drugi put je opoziv pokrenula Karolina Vidović Krišto zbog Marićevog ljetovanja na jahti prijatelja poduzetnika. Marić je preživio i opozive, i COVID krizu. Nakon 6 i pol godina na čelu najzahtjevnijeg ministarstva rekao dosta je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlozi za to…s jedne strane moji osobni principi, ali isto tako postoje nekakve zakonske odredbe", kazao je Marić.

I to je bilo najkonkretnije objašnjenje koje je dao. Je li razlog odlaska neka stara ili nova afera, novi sukobi s kolegama poput onog s Berošem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O čemu pričamo? Pa nije da sad ja imam nekakve rupe tamo, sefove u Ministarstvu financija pa odjednom evo sad sam nešto odlučio ipak otključati pa sam zaboravio šifru od jedne. To je to, jasno kao dan. Mi sada samo taj dug prema veledrogerijama pretačemo prema banci", izjavio je Marić.

Marić dalje nije pojašnjavao osim tvrdnje da u pitanju nije drugi posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam dogovoren, ugovoren, obećan angažman s nekom državnom, Europskom međunarodnom institucijom. Nemam isto tako angažman niti s kojom privatnom kompanijom", tvrdi Marić.

…niti bijeg s Titanika koji plovi prema ledenjaku gospodarske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A mislim, čujte, ta aluzija, vidio sam taj meme i to sve skupa. Kao prvo, pogrešna teza, to je sigurno", kazao je Marić.

A ledenjak inflacije i recesije će nas pogoditi i pitanje je koliko bi nas i Marić mogao zaštititi. Čamci za spašavanje u vidu dobre turističke sezone će pomoći, ali, baš kao i na Titaniku, neće biti dovoljni. No, to više nije Marićev problem, nego briga njegovog nasljednika Marka Primorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je preuzeo ključeve državne riznice BDP je bio 3,5 posto. Gospodarstvo je doživjelo težak udar epidemijskim lockdownom, ali je odmah iduće godine odskočilo u nove pluseve. Javni dug je preuzeo na razini od gotovo 80 posto BDP-a. Krizno zaduživanje je i na njega utjecalo, ali ga je Marić vratio u tendenciju pada. Proračun je držao prilično balansiranim.

Izvukao je Hrvatski kreditni rejting iz smeća i učinio ga investicijskim, te je trasirao put ka eurozoni. Sada se na raspolaganje stavlja obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su podnijeli najveći teret, red je i vrijeme da im se odužim. Život je lijep. La vita e bella", poručio je Marić.

Bez stresa, kolega koji vječno traže još novca, sindikata koji prijete prosvjedima, novinara koji lupom prate svaki njegov korak, Mariću će život sigurno biti ljepši. A hoće li premijeru bez Marića? Pokazat će jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo