Porez na nekretnine smanjuje trošak / Kuščević o parku na Savici: 'Grad Zagreb je sve uredno prijavio i nema razloga za obustavu radova'

Kakve dadžbine donose porez na nekretnine i građevinska renta? U RTL Direktu je dotične namete, kao i aktualne teme, pojasnio ministar graditeljstva Lovro Kuščević

25.4.2017.
22:46
VOYO logo

Porez na nekretnine nije ni vaša krivnja ni zasluga, tvrde svi da taj porez neće biti skuplji od sadašnje komunalne naknade.

"Porez na nekretnine zamjenjuje dosadašnju komunalnu naknadu, a izračunavat će se tako da će se komunalna naknada množiti s koeficijentom od 0,8 do 1,2, ovisno o dobi i starosti nekretnine", objašnjava ministar Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bit će nekima skuplje?
Bit će skuplje onima koji imaju noviju gradnju i koji imaju dodatne sadržaje poput bazena ili teniskog igrališta, i to je za tih maksimalno 20 posto.

Koliko će ljudi plaćati manje, a koliko više?
Većina će plaćati manje zato jer je dob naših građevina od prije '85. u većini. Dakle svi oni će plaćati manje, a oni s novijim nekretninama jednako ili nešto malo više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gleda se i stanje nekretnina, hoće li oni koji su uložili novac u obnovu kuće, fasade, krovišta zbog toga biti kažnjeni i plaćati veći porez?
Neće, dapače pozivamo sve da investiraju u takve stvari. Ne gleda se kvaliteta kuće, nego popratni sadržaj.

Famozna građevinska renta zamjenjuje komunalni doprinos.
"Po sadašnjem zakonu, kada dobijete akt za gradnju, morate platiti komunalni doprinos. Prijedlog je, prema novom zakonu, da se umjesto komunalnog doprinosa plate dvije naknade - građevinska renta i doprinos za izgradnju infrastrukture. Građevinsku rentu će plaćati svi oni koji dobiju građevinsku dozvolu i to je naknada za korištenje postojeće infrastrukture. Dok će doprinos za izgradnju infrastrukture plaćati oni koji će graditi u dijelu naselja koji nije infrastrukturno opremljen. No, zbir te dvije naknade nikako neće biti veći od sadašnjeg komunalnog doprinosa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, oni koji grade kuću na području gdje već postoje vodovod i kanalizacija, oni će plaćati manje?
"Njima će to biti manje, i to sigurno za nekih 30-ak posto nego što danas plaćaju. A oni koji moraju sufinancirati izgradnju infrastrukture, njima će biti kao i danas, ni kune više.

Govorilo se negdje da će to biti 10 posto od vrijednosti zgrade?
"Od cijene građenja po metru kvadratnom, a ne više po metru kubnom. Dakle najmanje tri puta manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito je dosta veliki kaos u svim tim papirima, mislite li konačno to svesti na najmanju moguću mjeru?
"Naravno da mislimo, aktivno radimo na tome. Izmjene Zakona o gradnji su to već smanjile. Statistika je i mene ugodno iznenadila. Građevinske dozvole se čekaju 27 dana, a lokacijske 30 dana. Mogu najaviti i da ćemo od ljeta pustiti u punu funkciju e-dozvolu. Uz zahtjev ćete svu dokumentaciju moći predati mailom.

Aktualna je tema parka na Savici bez građevinske dozvole, jer je vaše Ministarstvo navodno procijenilo da je to jednostavna gradnja za koju ne treba dozvola.
"Čim smo vidjeli što se događa, poslali smo inspekciju. Utvrdili smo da je Grad Zagreb predao projekt, on radi radove za koje ne treba građevinska dozvola. I nema razloga za obustavu radova. Riječ je o jednostavnoj gradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncesija za Zlatni rat, koliko je dobar ovaj model da jedinice lokalne samopourave daju koncesije na pomorska dobra?
"Pohvalio bih reakciju predsjednika Vlade. Zalažem se za to da jedinice lokalne samuprave imaju mogućnost dodjeljivanja koncesija jer one lakše mogu naći koncesionare. To je puno transparentnije i brže.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo