Ministar Horvat: 'Nakon lokalnih izbora Plenković će kao predsjednik HDZ-a dočekati i četvrtog predsjednika SDP-a'

Image
Foto: RTL

Ministri su odgovarali na pitanja novinara u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici nakon sjednice Vlade

5.5.2021.
16:06
RTL
VOYO logo

Prvi je pred novinare izašao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je odgovorio na pitanje novinara o tome što misli o oštrom komentaru predsjednika Zorana Milanovića na konstataciju zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele da bi suci trebali sami birati predsjednika suda. 

"Procedura (biranja predsjednika Vrhovnog suda) je utvrđena Ustavom i promjena u ovom trenutku nije na stolu", odgovorio je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li Mrčela tim istupom ušao u zonu politike?

"Ne bih rekao da je pretjerao ili se miješao u politiku. Iznio je svoj stav", kazao je Malenica što misli o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministra Darka Horvata dočekalo je pitanje što misli o tome da je predsjednik Milanović, kako je rekao, od gradonačelnice Siska dobio informaciju da je obnova nakon potresa usporena i da je po tome stanje slično kao u Zagrebu.

Image
nastavak turneje /

VIDEO Milanović u Sisku o izjavi suca Mrčele: 'Ja mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči'

Image
nastavak turneje /

VIDEO Milanović u Sisku o izjavi suca Mrčele: 'Ja mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči'

"Pozdravljam svaku konstruktivnu kritiku, pa tako i predsjednika Hrvatske, ali ne nakon obilaska Siska i razgovora s gradonačelnicom, jer nam gradonačelnica nije nikakva podrška u sanaciji porušenih zgrada i kuća", kazao je Horvat.

Ocijenio je da se predsjednik uključuje u predizbornu kampanju:

"Pokušava nadomjestiti onoga koga u toj kampanji, barem ja i moje kolege, nikako ne vidimo na terenu. Po tome sudimo, stremimo tome, da ćemo nakon lokalnih izbora imati u mandatu predsjedanja HDZ-om gospodina Plenkovića i četvrtog predsjednika na čelu SDP-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam vodi li SDP Grbin ili Milanović"

"Ne znamo da li ih predvodi aktualni predsjednik SDP-a gospodin Grbin ili aktualni predsjednik Republike gospodin Milanović", kazao je za najveću opozicijsku stranku, a zatim se vratio na Sisak i obnovu nakon potresa:

"Provedba akcija na terenu spram sisačke administracije je nula."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je nabrojao koliko je podijeljeno stambenih kontejnera, koliko je podijeljeno hrane i vode, nabrojao je sanacije bunara tamo gdje vode nema ili je nije niti bilo, zaprimljene zahtjeve za obnovu kuća, kako je rekao njih preko 8000, te hitne intervencije u Zagrebu:

"Od dvije i pol tisuće zaprimljenih zahtjeva njih 1571 je riješen ili razriješen. Te su hitne intervencije napravljene i 53 milijuna kuna stanovnicima Zagreba je isplaćeno."

Tomislava Ćorića kao ministra gospodarstva dočekalo je pitanje o stavu Udruge glas poduzetnika da bi, ako je treći val epidemije gotov, trebalo ukinuti sve mjere.

"To je još jedna od budalaština gospodina Bujasa, ako se ne varam, koji je jutros održao presicu", objasnio je Ćorić da mu je poznato odakle dotični stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je bio adresa i za komentar toga što misli o sastanku ministra Zdravka Marića, što je izašlo na vidjelo, s poduzetnikom Milenkom Bašićem za čiji su kredit kod HBOR-a lobirale bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

"Nikad neću propitivati kredibilitet Marića"

Ćorić je rekao da je javnosti poznato  jednako kao i kolegama u Vladi na koji način se ponaša i radi ministar Marić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno, nikad neću propitivati kredibilitet kolege Marića."

"Hrvatska javnost je upoznata s činjenicom da je gospodin Bašić u pratnji svojih odvjetnika prije izdavanja mišljenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike bio u ministarstvu", objasnio je potom poziciju svog ministarstva u odnosu na razgovore i sastanke s Milenkom Bašićem, skupa s Draganom Stipićem, poznatim iz afere "Vjetroelektrane":

"Jedna od funkcija ministarstva je i sastanak s potencijalnim investitorima. Mi od toga ne možemo pobjeći… Ne znam na koji način bi se morao odvijati sastanak između ministra i potencijalnog investitora. To nije moguće svaki put uz prisutnost televizijskih kamera."

Konačno je došao na red ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Novinari su ga prvo pitali za stav njegovog ministarstva po najnovijoj presudi Upravnog suda po kojoj istospolni parovi ne smiju biti diskriminirani pri udomljavanju i posvajanju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče udomljavanja i posvajanja, to je uređeno Zakonom o udomiteljstvu, odnosno Obiteljskom zakonom. Vezano za ovaj slučaj, ministarstvo je, mislim u sedmom mjesecu, izdalo rješenje, po tom je rješenju Upravni sud izdao svoju presudu. Mi smo tu presudu dobili početkom ovog tjedna, tako da još analiziramo sve efekte i pravne mogućnosti te presude", kazao je Aladrović i ogradio se:

"Nema potpunog otvaranja dok postoji rizik po zdravlje građana"

"U ovom trenutku ne bih komentirao meritum presude pošto se još radi o nepravomoćnoj presudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kazao je, pozicija HDZ-a je da se apsolutno poštuju zakoni Republike Hrvatske.

I njemu je slijedilo pitanje o zahtjevima za potpunim otvaranjem ekonomije i društva u odnosu na epidemiju covida.

"S nekima koji žele otvoriti cijelu ekonomiju unatoč tome što još uvijek imamo zdravstvene rizike, apsolutno se ne mogu složiti s njima, ne mogu podržati tu ideju. Sukcesivno otvaranje ekonomije će biti u skladu s epidemiološkim mjerama, kada se procijeni da je nivo rizika po zdravlje nizak", odgovorio je ministar Aladrović:

"Ne možemo dovoditi u pitanje zdravlje naših građana samo kako bismo olakšali poslovanje pojedinim gospodarskim granama, a i onako država vrlo aktivno i ambiciozno skrbi o njima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo