'TO JE OSJETLJIVO POLITIČKO PITANJE' / Novinari pitali ministra Primorca zašto Vlada ne uvede porez na nekretnine: 'Ja sam dosad shvatio...'

Image
Foto: Davorin Visnjic/ PIXSELL

'Ja sam dosad, radeći u Vladi, shvatio da je bitno poštivati ono što stoji u programu Vlade, a ovaj porez je tema i političko pitanje koje je osjetljivo', kazao je ministar financija Marko Primorac

2.6.2023.
12:41
Davorin Visnjic/ PIXSELL
VOYO logo

Vlada je danas održala redovnu sjednicu na kojoj je, među ostalim, objavljen podatak Državnog zavoda za statistiku (DZS) o gopsodarskom rastu od 2,8 posto, što Hrvatsku svrstava među nekoliko država Europske unije po napretku u prvom kvartalu 2023. godine. Taj podatak je, nakon sjednice Vlade, pred novinarima prokomentirao ministar financija Marko Primorac rekavši da je očekivao manji porast od zabilježenog.

"Nakon dobre turističke sezone očekujemo da i drugi kvartal bude dobar", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazuju da smo u svibnju ostvarili stopu inflacije od 7,9 posto čime je ovo već šesti mjesec kako inflacija kontinuirano usporava i u skladu s našim očekivanjima", dodao je Primorac.

Image
PORASLA POTROŠNJA KUĆANSTAVA /

Hrvatski BDP u 2022. realno veći za 6,3 posto, gospodarstvo raste već sedmi kvartal zaredom

Image
PORASLA POTROŠNJA KUĆANSTAVA /

Hrvatski BDP u 2022. realno veći za 6,3 posto, gospodarstvo raste već sedmi kvartal zaredom

'Bitno je poštivati ono što je u programu Vlade'

Tomu su, kaže, pridonijele mjere Vlade, posebno one koje se tiču ograničavanja cijene električne energije. Kazao je i da u Vladi očekuju nastavak ublažavanja inflatornih pritisaka u narednom razdoblju te smatraju da će taj prosjek na godišnjoj razini biti nešto veći od europskoga prosjeka i ne toliko zabrinjavajuć. Rekao je i da nije siguran u mogućnost rasta BDP-a preko 3 posto jer je "situacija još uvijek neizvjesna", ali da u sljedećm razdoblju očekuje intenzivnije korištenje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka, posebno kada su u pitanju investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ministra Primorca pitali zašto Vlada ne uvede porez na nekretnine.

"Ja sam dosad, radeći u Vladi, shvatio da je bitno poštivati ono što stoji u programu Vlade, a ovaj porez je tema i političko pitanje koje je osjetljivo. Definitivno u ovom mandatu ove Vlade neće biti uveden porez na nekretnine", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije 'zamjene' za porez na nekretnine

"Imamo porez na kuće za odmor i komunalnu naknadu. To ima određena obilježja poreza na nekretnine. Međutim, ne radi se o porezu na nekretnine u klasičnom smislu, odnosno porez kojim bi se financirale jedinice lokalne samouprave i koji bi bio utvrđen prema kriterijima prema kojima se takav porez utvrđuje", pojasnio je Primorac.

Naglasio je da većina članica EU ima porez na nekretnine, ali da nema jasnog konsenzusa o tome na koji način bi se obračunavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi trebao biti instrument koji bi jedinicama lokalne samouprave upotpunio cijeli paket koji imaju na raspolaganju za autonomiju i utvrđivanje stope poreza na dohodak u određenim intervalima i svakako bi im dao dodatnu autonomiju", smatra Primorac.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo