VRUĆE TEME NA STOLU / Stiže li Hrvatima porez na nekretnine? Stručnjaci objašnjavaju koga bi on sve zahvatio, ali i da bi pokrenuo lavinu otpora

Popis stanovnika pokazao je da broj stanovnika pada, ali zato raste broj nekretnina. To je posljedica apartmanizacije - svi grade, iznajmljuju, a poreza nema

12.7.2022.
8:39
VOYO logo

Novi ministar financija uskoro bi trebao preuzeti svoju dužnost, a jedno od gorućih pitanja koje će ga dočekati je hoće li uvesti porez na nekretnine, piše RTL Direkt. Popis stanovnika pokazao je da broj stanovnika pada, ali zato raste broj nekretnina. To je posljedica apartmanizacije - svi grade, iznajmljuju, a poreza nema. Uz Rumunje smo europski rekorderi - 90% građana vlasnici su nekretnine u kojoj žive, kaže barem tako Eurostat.

"Moj osoban stav je da, uvesti jedan jasan porez na nekrentine", smatra ekonomist Denis Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska mora uvesti porez na nekretnine, Hrvatska je jedina zemlja Europske unije koja to nije uvela", smatra Damir Novotny, ekonomski analitičar.

"Da, u Hrvatskoj bi trebalo uvest porez na nekretnine", tvrdi bivši ministar financija Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porez na nekretnine će se sasvim sigurno uvesti", poručuje predsjednik NS Reformisti, Radimir Čačić.

Boris Lalovac kaže da je za porez na nekretnine, ali ne u ovom trenutku? "Tako je, to sigurno za narednih pet godina se neće moći uvesti", objašnjava bivši ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li netko tko ima stan i jednu vikendičicu morati prodavati vikendicu da ne plaća porez? Čačić kaže da neće, ali oporezivati se moraju sva vlasništva. "To treba naglašeno oporezivati one koji su u ekstremu. Tamo gdje su nekretnine posebno vrijedne je nejasnoća vlasništva najizraženija, ne slučajno, jer u mutnom se krade, u mutnom se lovi", tvrdi Čačić.

Porez htio uvesti Linić

"Velike poreze bi zapravo plaćali svi oni koji ne koriste nekretninu, a u biti štede u nekretnini i bogate se u nekretninskom biznisu", poručuje Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok bi nekretnine koje ljudi koriste za stanovanje ili vikend trebale biti oporezovane s nultom stopom ili nekom vrlo malom stopom", smatra Damir Vanđelić, predsjednik Udruge ZRIN.

Kad je Slavko Linić prvi put pokušao uvesti porez prije 10 godina, ideja je bila da se ne diraju komunalne naknade, ali da se plaćanja oslobodi prva i druga nekretnina, odnosno da oporezivanje počinje tek s trećom. Marićev pokušaj je bio drugačiji, planirao je posve ukinuti komunalne naknade, ali da više plaćaju oni s novijim nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalovac kaže da se to nije napravilo jer nismo imali političku odluku. Iako se stručnjaci slažu da je takav porez sigurno i smanjio sulude cijene nekretnina, gotovo sigurno bi s bilo kakvom najavom takve ideje krenula nova lavina otpora.

Image
TAKO LIJEPA, TAKO TUĐA /

Sve više stranaca kupuje nekretnine na Jadranu: Kažu da kupuju za mirovinu, ali daleko je to. Na pameti im je nešto drugo

Image
TAKO LIJEPA, TAKO TUĐA /

Sve više stranaca kupuje nekretnine na Jadranu: Kažu da kupuju za mirovinu, ali daleko je to. Na pameti im je nešto drugo

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo